Temat postu: FOTOGRAFOWANIE RUCHU GWIAZD Data dodania: 14-03-2011 18:17:35 Data edycji: 14-03-2011 18:32:36
Ponieważ kilka osób pytało mnie jak zrobić zdjęcie gwiazd w ruchu a miałam mały problem z pocztą, może w skrócie odpowiem na forum jak zrobić takie zdjęcie.
Moje zdjęcie "Nad Tatrami" składa się z 6 kadrów naświetlanych po 10 minut każdy plus jeden kadr z naświetlaniem 30 sekund, F/8, iso 100.
Temat postu: Re: FOTOGRAFOWANIE RUCHU GWIAZD Data dodania: 14-03-2011 18:19:25 Data edycji: 14-03-2011 18:24:24
Jest wiele różnych kombinacji i możliwości naświetlania podobnych zdjęć, to zależy od aparatu, od matrycy, od tego jak bardzo szumi matryca przy długich czasach naświetlania, jaki efekt chcemy uzyskać i najlepiej samemu sprawdzić, poeksperymentować co będzie najlepsze dla danego aparatu.
Najlepiej wypróbować przysłony F/2,8 F/3,5 F/5,6 F/8
Czas naświetlania - najlepiej nie przekraczać jednorazowo 15 minut
(im dłuższy czas naświetlania im więcej nałożonych na siebie ekspozycji tym dłuższa trajektoria gwiazd)
ISO zdecydowanie najlepiej jak najniższe (50 , 100)
Statyw
Wężyk spustowy (są też takie z możliwością ustawienia sekwencji zdjęć)
Obiektyw najlepiej szerokokątny
Odstępy pomiędzy zdjęciami jak najkrótsze, np. 1s
Ostrzenie na nieskończoność
oraz gdy wybierzemy się po za miasto, aby zbędne światła nam nie przeszkadzały.
Serię zdjęć łączymy w programie graficznym, nakładając jedno na drugie, po kolei, tryb mieszania warstwy Lighten - jaśniej. W miarę dodawania kolejnych warstw trajektorie gwiazd będą się wydłużały.
Pierwszy plan to wiele możliwości, od krajobrazu jaki zarejestrował aparat podczas naświetlania, poprzez dodatkowe doświetlanie pierwszego planu, po HDR-y.
Temat postu: Re: FOTOGRAFOWANIE RUCHU GWIAZD Data dodania: 14-03-2011 18:43:14
No tak zapomniałam jeszcze o usunięciu hot pikseli oraz redukcji szumów
To moje pierwsze takie próby z tak długim czasem naświetlania i jeżeli ktoś ma już jakieś doświadczenia w fotografowaniu pozornego ruchu gwiazd to teraz ja chętnie czegoś się nuczę
Temat postu: Re: FOTOGRAFOWANIE RUCHU GWIAZD Data dodania: 08-06-2011 08:42:27 Data edycji: 08-06-2011 08:43:11
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie.
Jeśli chodzi o różnicę intensywności toru różnych gwiazd na jednym zdjęciu to zależy ona od intensywności świecenia gwiazdy która z kolei jest zależna od jej odległości od ziemi i wielkości. Czasem "gołemu" oku trudno wyłapać tę różnicę z ziemi.
A jeśli chodzi o różnicę intensywności na różnych kadrach to od ekspozycji. Ale to Pani wie na pewno.
Temat postu: Re: FOTOGRAFOWANIE RUCHU GWIAZD Data dodania: 08-06-2011 08:57:01
Odległość od ziemi poszczególnych "gwiazd" na niebie z pewnością ma duże znaczenie,ale mnie właśnie chodziło o tą "jasność" na różnych kadrach.
Tak właśnie myślałam, że od ekspozycji,
czyli przy wartości F/2,8 tor będzie jaśniejszy, "szerszy" niż przy np. F/11 - tu będzie węższy, przez to sprawiał wrażenie mniej jasnego na zdjęciu.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024
Serwis Foto-Kurier.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodÄ na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglÄ darki. WiÄcej informacji o celu ich wykorzystania znajdziesz w Polityce cookies