Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek Galeria

Galeria

Autor posta:
Jolanta Wierzchowska
LUBLIN

Wątków: 0
  Temat postu: Re: Galeria
Data dodania: 26-06-2024 13:25:02

Dziękuję za wyjaśnienia, wszystko jasne. Życzę powodzenia informatykom 🙂

Autor posta:
Cezary Kazało
Łomża/ Olsztyn

Data dodania: 26-06-2024 16:46:10

Ja także dziękuję za informację.Pozdrawiam! C.Kazało

Autor posta:
Ewa Całkosińska - Kajzer
Kalisz

Data dodania: 02-07-2024 13:17:11

Witam
Mam takie pytanie do redakcji, z czego wynika tak słabe otwieranie się stron? przyznam ,że od dawna nie oceniam zdjęć, bo jedno zdjęcie otwiera się od 1 minuty do 4lub 5 minut, od razu chce powiedzieć ,że to nie wina mojego internetu, gdyż dokładnie to sprawdziłam i dzieje się to tylko na stronie FK , na innych stronach nie mam żadnych problemów, wszystko hula aż miło. Trudno poświęcić kilka godzin na ocenianie tutaj zdjęć, jak się czeka na otwarcie jednego po kilka minut. Pozdrawiam.

Autor posta:
Bogna Jadżyn
Skórzewo

Wątków: 3
Data dodania: 06-07-2024 09:00:34

Witam !
Mam te same problemy co Ewunia .A do tego z mojego profilu stałe znika wysyłanie ocen na pocztę.
Pozdrawiam Bogna

Autor posta:
Jolanta Wierzchowska
LUBLIN

Data dodania: 06-07-2024 09:47:48

Mam tak samo. Bardzo długo się wszystko otwiera. Co jakiś czas muszę ponownie aktywować powiadomienia na pocztę

Autor posta:
Bogna Jadżyn
Skórzewo

Data dodania: 08-07-2024 05:17:08

https://www.foto-kurier.pl/uzytkownik/twoje_dane.html
Proszę zobaczyć - ja nic nie zmieniałam
A okienko o powiadomieniach jest puste .

Autor posta:
Bogna Jadżyn
Skórzewo

Data dodania: 08-07-2024 08:47:09

W tej chwili postawiłam V i zaakceptowałam . Zobaczymy na jak długo będzie działać ......

Autor posta:
Ewa Całkosińska - Kajzer
Kalisz

Data dodania: 09-07-2024 08:09:02

No cóż, jak widać nikt nie odpowiada na nasze wpisy, w ogóle tego nie rozumiem, czyżby redakcji nie zależało? Tak naprawdę kiedyś lubiłam ten portal, a teraz coraz mniej mnie tu ciągnie, właśnie ze względu na zbyt długi czas poświęcany na ocenianie zdjęć, które otwierają się po tak długim czasie, że wszystkiego się odechciewa. Niestety, Redakcja nie interweniuje, polecane zdjęcia są w przypadku jednych po 15-20 zdjęć, a innych wcale , co jest dziwne, bo jest wiele pięknych pomijanych zdjęć. Konkurs miesiąca, dla mnie to nieporozumienie, wybierane są wciąż na pierwszych , drugich i trzecich miejscach przeważnie te same osoby, co dla mnie wynika z tego ,że te osoby stawiają same 6 i piszą komentarze, licząc na to, że ta osoba również tym samym się odwdzięczy. Zasady konkursu powinny być w jakiś sposób zmienione, żeby takie sytuacje nie miały miejsca. To już nudne jak po raz dziesiąty ta sama osoba otrzymuje 1, 2 lub 3 miejsce, tylko dlatego, że ocenia zdjęcia innych , musi mieć na to masę czasu, bo jak pisałam u mnie jedno zdjęcia potrafi otwierać się kilka minut, a ja naprawdę nie ma czasu na takie go marnotrawienie. Nie będę oceniać , dopóki się to nie zmieni. Szkoda ,że taki dobry portal, ma wciąż starą oklepaną szatę graficzną i nic kompletnie się tutaj nie zmienia. Rozumiem, że pewne rzeczy wiążą się z kosztami, ale przecież gdyby zrobić z tego portal płatny, przy jakiejś minimalnej kwocie za bytność na portalu myślę ,że to rozwiązałoby sytuację. Pozdrawiam.

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 09-07-2024 09:10:54

Jakiś czas temu, może ze dwa lata, był temat oceniania poruszony. Redakcja nawet miała coś z tym zrobić. Były propozycje Userów, ale zostało to zapomniane, zlekceważone. Dlatego ja zaglądam tu sporadycznie. Nie oceniam zdjęć, bo jak widzę zdjęcie zasługujące na 4 lub 3, a ma same 6, to mi się też odechciewa. Nawet już nie wrzucam tu swoich prac. A jak już, to bardzo rzadko. Masz rację Ewa, szkoda, że taki fajny portal schodzi na psy i nikt się nim nie interesuje. Jak się nic tu nie zmieni, to coraz więcej osób się zrazi. Zostaną tylko "szóstkowcy".
Info do Redakcji: Ludzie!!! Ruszcie się i ogarnijcie ten portal. Chyba, że zależy Wam tylko na czasopiśmie, a portal macie gdzieś.

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Wątków: 5
Data dodania: 15-07-2024 22:17:32

Pominiemy zaczepne uwagi pana Tomasza. Ciekawi jesteśmy jedynie czy pan Tomasz stawia te 3 i 4 tym zdjęciom, które na nie zasługują, czy tylko krytykuje te osoby, które stawiają same 6-tki.

ODNOŚNIE SERWISU

Wbrew pozorom sporo się dzieje, choć to niestety trwa. Można to zrozumieć lub nie.

Temat przewijania zdjęć - był taki problem wynikający z dużej liczby zdjęć itp. - w zeszłym tygodniu skrócono czas ich przewijania o połowę. Prace trwają nad dalszym skróceniem tych czasów.

Udało się skrócić też czas wyświetlania zdjęć tygodnia z 3 s do ok. 0,2-0,3 s

https://www.foto-kurier.pl/galerie/1,lista_zdjecia_tygodnia.html

Kolejna zmiana dotyczy zakładki Ostatnio dodane.

https://www.foto-kurier.pl/galerie/1,lista_ostatnie.html

Również nastąpiło skrócenie czasu z 5-6 s do 0,215 s.
Takie są fakty

Tak więc główne bolączki czasowe zostały naprawione.

Ale wiele jeszcze trzeba zmienić w tym temacie. To trwa.

Dopiero po wprowadzeniu wszystkich zmian wydajnościowych będzie można wprowadzać dalsze modyfikacje. W serwisie jest prawie 300 tysięcy zdjęć i codziennie ich przybywa.

To wymaga innych działań wydajnościowych niż w przypadków małych serwisów, które mają po kilka tysięcy zdjęć.

Co do oceniania i stawiania 6-tek bez umiaru to już było to wiele razy powtarzane.

Żeby coś zmienić trzeba po prostu oceniać i im więcej osób będzie miało odwagę oceniać w miarę obiektywnie, a nie tylko w nadziei na rewanż i dobrą ocenę z drugiej strony, tym będzie lepiej i tym mniej będą zauważalne grupy TWA, po prostu przy dużej liczbie oceniających ich znaczenie zmaleje samoistnie, temat rzeka.

Prace trwają

Życzymy udanych zdjęć i odwagi w ocenianiu zdjęć

Redakcja

Autor posta:
Tomasz Zaniewski
Warszawa

Data dodania: 16-07-2024 08:42:26

Szanowna Redakcjo, jak napisałem wyżej, nie oceniam tu zdjęć w ogóle. Wiem jak działa TWA i to się nie zmieni. Bez konkretnych zmian (propozycje były kilkanaście miesięcy temu, szkoda, że temat został zapomniany) niestety będzie tak cały czas. Osoba która oceniała zdjęcia i korzystała z całej gamy ocen, była krytykowana, szykanowana i oczerniana. Mnie to nie bawi, żeby "kopać się z koniem". Dlatego też wcale nie oceniam zdjęć, bo jak bym miał oceniać rzetelnie, to miałbym mnóstwo wrogów tutaj a mi to niepotrzebne. Wprowadźcie abonament miesięczny, dokonajcie zmian. Np anonimowe ocenianie. Inaczej będziecie mieli samych "szóstkowców" Pozdrawiam.

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 16-07-2024 09:24:15

Panie Tomaszu, żaden temat nie został zapomniany Nie czytał pan dokładnie.

Nie będziemy ograniczać serwisu przez wprowadzanie abonamentów na wgrywanie zdjęć. Jest ograniczenie dotyczące wgrywania do dwóch zdjęć dziennie i to na razie wystarczy. Trzeba też podać swoje imię i nazwisko przy rejestracji i to też. Rozumiemy, że należy pan do grona krytykujących, ale nie praktykujących w serwisie, który nie mając żadnego doświadczenia w temacie oceniania w nim, krytykuje z założenia na podstawie doświadczeń z innych serwisów.

Pozdrawiamy i zachęcamy do spróbowania zabawy w ocenianie zdjęć innych lub komentowania. Może foto-kurierowe TWA sa mniej dotkliwe.

Redakcja

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 16-07-2024 09:29:51

Dziękujemy Pani Ewie za uwagi

Napisała Pani

Szkoda ,że taki dobry portal, ma wciąż starą oklepaną szatę graficzną i nic kompletnie się tutaj nie zmienia.

Jakich zmian zatem odnośnie szaty graficznej by pani oczekiwała?

Jakich zmian generalnie pani by oczekiwała, poza skróceniem czasu wyświetlania, które, jak pisaliśmy wcześniej sukcesywnie zmieniamy.

Pozdrawiamy i z góry dziękujemy za przemyślenia

Redakcja

Autor posta:
Ewa Całkosińska - Kajzer
Kalisz

Data dodania: 16-07-2024 10:47:18

Szanowna Redakcjo, moje pasje kręcą się wśród fotografii ale też grafiki ,może dlatego tak bardzo razi mnie po prostu chaos strony Foto-Kurier. Może wytłumaczę o co konkretnie mi chodzi. Przede wszystkim na stronie głównej jest tak dużo stron, stroniczek ,pasków bocznych, że po wejściu na nią dostaje się oczopląsu. Nic nie jest przejrzyste, wszystko się zlewa ,a żeby znaleźć interesujące konkrety trzeba szukać długimi minutami. Pasków bocznych jest tak wiele, że można sie pogubić. Dla przykładu: Twoje zdjęcia, twoja poczta, twój profil, twoja prenumerata, subdomena, wydruk zdjęć, czasopismo, numery aktualne, numery archiwalne, porownywarka, aparaty, konkursy ,projekty, zdjęcia polecane, oceny testowe i chyba jeszcze z 50 lub więcej innch pobocznych linków które, po pierwsze wcale nie są w tym gąszczu widoczne, po drugie jest ich tak dużo, że prawda jest taka ,że staram się w ogole na nie nie patrzeć, a to chyba nie jest dobrze. Druga sprawa po wejściu w profil, nie wygląda to zachęcająco, nie ma wyboru strony białej lub czarnej co mnie osobiście ułatwia oglądanie bo zawsze wybieram czarną. Bardzo ważna rzecz, w tym gąszczu linków do różnych stron na głównej stronie, wszystko jest pisane tak małymi literami, że niedługo będą potrzebować okularów. Zgodzę się też jeszcze z jednym , że ukrywanie nazwisk oceniających byłoby bardzo dobrym rozwiązaniem i chyba to nie tak duży problem? ja już oceniałam tutaj w/g własnej skali, skończyło się na kłotniach i nieprzyjemnych komentarzach lub stawianiu przy każdym moim zdjęciu po jednej lub dwóch gwiazdkach przyna Redakcja , że to nie jest rozwiązanie, bo ja nie zamierzam się denerwować i czytać o sobie jak to jestem beznadziejna Moim zdaniem strona po prostu powinna być przejrzysta, klarowna . Założę sie o dobrego szampana ,że większość z tych którzy wstawiają zdjęcia ,nie czyta na temat aparatów ,projektorów itp. oczywiście wiem , że gazeta tak musi mieć ,ale zamiast całej batalii tego typu rzeczy na głównej stronie wystarczyłoby to umieścić w jakimś odnośniku, a niektóre odnośniki po prostu zlikwidować lub zrobić jeden odnośnik zawierający w sobie kilka dotychczasowych odnośników. Może podam przykład "Galeria Konkursowa" i wystarczyłoby tylko tyle na głównej stronie a nie potem pod spodem cała litania z rocznikami itd. wchodząc dopiero w ten link tam rozwinąć wszystko a nie na głównej stronie. To samo jeśli chodzi o Galerie Konkursowe, też tylko napis "Galerie konkursowe" a dopiero po kliknięciu tego niech tu będa tematy i inne rzeczy na ten temat. I tak z każdym linkiem , bo po co zaśmiecać tak główną stronę, która powinna być wizytówką portalu a nie jarmarkiem wszystkiego co tylko możliwe. Te same uwagi co do ikonek "forum" "sklep" itd. każda jest z innej bajki , czemu to nie wygląda podobnie? Kolorystyka jak na gazetę fotograficzną głównej strony, też nie powala na kolana. Jeszcze jedna rzecz wiele zakładek na głównej stronie sie powtarza np. Aparaty, monitory i projektory, obiektywy a można tak prosto w jedno np : Sprzęt fotograficzny. Albo "Wybrane artykuły" i tylko tyle jak ktoś jest zainteresowany to kliknie zakładke i nie musicie wymieniać tych artykułów maczkiem pod spodem. Może jeszcze jedno, informacji na temat sprzętu fotograficznego na stronie jest zatrzęsienie, jak dla mnie to o połowę za dużo, za to nie widzę np. zakładki "porady fotograficzne" a jeśli jest to ja jej w tym gąszczu maczkiem nie widzę Reasumując jest to portal dla fotografów, nie sklep fotograficzny ze sprzętem a cały czas mam takie wrażenie na głównej stornie, że trafiłam do sklepu ze sprzętem fotograficznym. Cóż pewnie przyszło by mi do głowy jeszcze kilka pomysłów ,ale musiałabym o tym pomyśleć. Jeszcze tylko jedna rzecz, na innych dobrych fotograficznych portalach (choćby 1xcom.) stawia się na fotografującego, dlatego jest dużo kuratorów oceniających zdjęcia bezstronnie (zdjęcia są też anonimowe) a tutaj jak się trafi jedna ocena na miesiąc od Moderatora jest to święto. Gdyby było takich moderatorów np. 30 lub 40 problem by się rozwiązał, nie wiem jednak na czym to polega czyli przyznanie komuś moderatorstwa , ale można chyba inaczej to jakoś zorganizować. UFFF przepraszam za błędy i pozdrawiam Redakcję. mam nadzieję ,że nie uraziłam ;)

Autor posta:
Ewa Całkosińska - Kajzer
Kalisz

Data dodania: 16-07-2024 10:53:17

Jeszcze coś mi się przypomniało komentarze to też temat rzeka :odpowiedz, odpowiedz 1 , po co takie komplikacje, wystarczyłaby jedna zwykła linijka w której stawia się kursor i pisze, a tu trzeba klikać w te cuda i jeszcze idzie jak po grudzie.

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 16-07-2024 13:32:13

Bardzo dziękujemy Pani Ewo za konkrety. Jest w nich dużo trafnych uwag zrozumiałych oczekiwań.

Napisała Pani m.in.

"...Założę sie o dobrego szampana ,że większość z tych którzy wstawiają zdjęcia ,nie czyta na temat aparatów ,projektorów itp. ..."

Napiszemy w ten sposób. Gdybyśmy się z panią założyli w tej sprawie to by pani przegrała

Momentami tych czytających o sprzęcie jest więcej niż oglądających zdjęcia. To są dwie grupy osób o olbrzymiej części wspólnej. Dlatego nie jest tak łatwo znaleźć dobre rozwiązanie dla obu grup.

Uwaga o wielkości czcionki słuszna i dlatego przy każdej zmianie na stronie poprawiamy też jej czytelność. Niestety to wszystko trwa

Zmieni się dopiero po zakończeniu zmian wydajnościowych, a to niestety potrwa.

Życzymy udanych zdjęć i cieszmy się tym co mamy, czasami lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.

Redakcja

Autor posta:
Bogna Jadżyn
Skórzewo

Data dodania: 16-07-2024 16:31:26

Odnośnie podawania aparatu i parametrów to ja kiedyś od moderatora usłyszałam że mam sobie kupić lepszy aparat . Według mnie zdjęcie robi się sercem a nie aparatem . Trzeba uwiecznić to ,,coś " co się odczuwa .
Z uwagami Pani Ewy zgadzam się w 100% . Wydaje mi się że Redakcja chce iść na ilość a nie na jakość .
Pozdrawiam - Bogna Jadżyn

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 16-07-2024 16:49:19

Pani Bogno, gdybyśmy chcieli iść na ilość to nie ograniczalibyśmy liczby wgrywanych zdjęć i nie wymagalibyśmy od rejestrujących się w serwisie podawania imienia i nazwiska

A aparat czasami pomaga pokazać jak się ma duże serce

Pozdrawiamy
Redakcja

odsłon wątku: 8043
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.109) / 0.099

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |