Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 09-08-2017 12:58:44
Dodam od siebie trzy zdania ... Podzielam Wasze wątpliwości, co do wstawiania przez wiele osób ocen poniżej 6 czy 5 dla słabszych zdjęć. Rzeczywiście, najczęściej grozi to odwetem ... Myślę, że Redakcja mogłaby wprowadzić kolejną zasadę: stawiasz ocenę 4 czy mniej - musisz to uzasadnić. Łatwo się klika, ale widzę, że rzadko są opinie pod zdjęciami, zwłaszcza krytyczne. No i cóż, poddając swoje zdjęcie opinii, musimy się liczyć ze wszystkim również z niechętnym, krytycznym a nawet złośliwym odbiorem.
Ale przede wszystkim - więcej sympatii, życzliwości i radości z tego co robimy.
Pozdrawiam serdecznie
Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 23-09-2017 15:23:56
Ze swojej strony dodam pewne spostrzeżenie. Otóż "odwet", który również mnie nie ominął, jest prosty gdyż wystarczy jedno kliknięcie aby "pokazać" temu co dal za mało.
Nie wymaga to wielu zachodów, ani czasu, ani tym bardziej intelektu.
Może rozwiązaniem byłoby to aby ocena z zakresu np 1-4 była związana z koniecznym komentarzem i to nie jednym słowem ale przynajmniej zdaniem złożonym? Może wtedy gdy ktoś kto zechce dać 3 za to że .,. dostał 4 albo niżej będzie musiał to uzasadnić, to może go zniechęci a jeśli nie to jeśli argumentacja ujęta w komentarzu będzie "z kosmosu" to w pewnym sensie wystawi sam sobie opinie....
Takie luźne przemyślenia z moje strony
Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 23-09-2017 21:28:01
Mam pytanie do "Zdjęcia tygodnia" ... Może czegoś nie doczytałam lub po prostu nie wiem? Myślałam, że wyniki zdjęcia tygodnia pokazywane są po zakończeniu edycji. Ale w tej chwili na stronie widnieją wyniki konkursu z 33 tygodnia, tj. 16.08.-22.08. To już ponad miesiąc mija, czyli cztery razy odbywał się konkurs, a wyniki nie są pokazane.
Czy tak było zawsze? Czy to jest reguła? Czy są jakieś powody?
Ot, ciekawość ... W sumie, to nie jest takie ważne. Ale skoro jest konkurs pod nazwą "Zdjęcie tygodnia", to do czegoś łaskawą Redakcję chyba zobowiązuje ... ;)
Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 23-09-2017 21:30:11
Zgadzam się Panem Robertem . Odwet jest nadal stosowany . Niska ocena nadal jest bez uzasadnienia , co mnie spotkało i jedno i drugie ....a już od moderatora to powinna być . Nadal brakuje zdjęć tygodni ......
Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 13-10-2017 15:58:42
Czy zwróciliście Państwo uwagę że każdy temat i każda dyskusja wcześniej czy później schodzi na temat ocen?
Wydaje mi się po latach bytności tu i tam że temat jest niewyczerpalny i nie do rozwiązania.
Być może pewną pomocą jednak byłoby pomijanie w ustalaniu średniej, jednej najniższej oceny (stosunkowo łatwe do zrobienia przez informatyków). Pojedyncza złośliwość nie wpływałaby na wynik w pozycjonowaniu a częstsza słabsza ocena mogłaby przeświadczonym o swojej wspaniałości uzmysłowić że praca jest w istocie słaba.
Ośmieliłoby to też ogół do stawiania słabszych ocen ponieważ jeśli byłoby się w tych odczuciach osamotnionym to będzie się miało świadomość braku szkody dla autora.
Temat postu: Re: Podział konkursów wg kategorii Data dodania: 15-10-2017 20:33:02
To nic nie zmieni Panie Januszu. W zaproponowanym przez Pana rozwiązaniu jak ktoś postawi 5, bo będzie miał odwagę wyrazić swoje zdanie, to ta ocena zostanie odrzucona jako skrajna i zostaną same 6. Złośliwi zawsze będą tam gdzie jest rywalizacja nawet o przysłowiową marchewkę, ale może się się mylę.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024