Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek przywileje ocenanie

przywileje ocenanie

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
  Temat postu: Re: przywileje ocenanie
Data dodania: 14-06-2016 20:59:30

Odnośnie średniej za zdjęcie tygodnia to wydaje mi się, że tu jest brana pod uwagę zwykła średnia z wszystkich ocen. Chodziło pewnie o to, żeby ten mechanizm był prosty i nie obciążał systemu. Wydaje mi się, że nie powinny być w tym przypadku brane pod uwagę żółte gwiazdki. Ale czy tak jest w rzeczywistości ? Chyba nie, więc musimy wszyscy poczekać na wynik prac informatyków. Mam nadzieję, że wkrótce to się wyjaśni.

Autor posta:
Sebastian Główczewski
Gdańsk

Wątków: 2
Data dodania: 16-06-2016 17:20:34

Witam, może póki informatycy nie mogą rozwiązać problemu niech wszyscy mają 6 stopniową skalę ocen, problem sam się rozwiąże. Trochę to wkurza , że żółta skala tak naprawdę obniża średnią ocenę. Pozdrawiam

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Wątków: 5
Data dodania: 21-06-2016 11:32:28
Data edycji: 21-06-2016 11:33:07

Według naszej wiedzy system przyznawania pełnej skali ocen działa już prawidłowo. Osoby, które oceniły minimum 200 zdjęć powinny mieć przyznaną możliwość oceny z pełną skalą ocen. Pamiętajmy, że taki przywilej może zostać nadany wcześniej lub cofnięty przez administratorów strony (np. w przypadku naruszana zasad obowiązujących w serwisie).

Pozdrawiamy

Redakcja

Autor posta:
Sebastian Główczewski
Gdańsk

Wątków: 2
Data dodania: 21-06-2016 12:10:54
Data edycji: 21-06-2016 12:12:04

Tylko dlaczego osoba, która daje max liczbę głosów ( będąc w skali 1-5) zaniża ocenę pracy która ma same 6. Np. praca mająca 14 ocen maksymalnych (6) wygrywa w konkursie tygodnia, a praca która ma 20 maksymalnych ocen w tym jedna max 5 ( uczestnik nie może wyżej oceniać, bo jest w skali 1-5) przegrywa . W tym jest problem, jest to nie uczciwe.

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 21-06-2016 23:35:30

Według naszych informacji to zjawisko nie funkcjonuje od dzisiaj. W przypadku średniej ocen w konkursie tygodnia brane są pod uwagę tylko tzw. czerwone gwiazdki. W pozostałych przypadkach ważne są i jedne i drugie. Każda żółta gwiazdka to dodatkowe punkty dla fotografa. Dla przykładu gdy ktoś otrzyma 6 gwiazdek czerwonych i jedną żółtą to wygrywa z tym, kto dostanie tylko jedną 6-kę.

Pozdrawiamy

Redakcja

Autor posta:
Agnieszka Andrzejewska
Pniewy

Wątków: 1
Data dodania: 24-06-2016 00:27:11

Witam
Może dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie do skali ocen + i -. Często przy ocenianiu zdjęć, które moim zdaniem mają potencjał i są bardzo dobre ale na wiecej niż 5 a mniej niż 6 daję tę wyższą ocenę, chociaż wśród puli znajdują się też prawdziwe "brylanty", które naprawdę zasługują na większe wyróżnienie (6+) postawiam tą samą ocenę 6... Może gdyby pojawiły się + i - to najlepsze prace wzniosłyby się wyżej i punktacja byłaby bardziej wystopniowana tak aby nikt nie został "poszkodowany". Wiadomo każdy ma inny gust... Jednej osobie bardziej podoba się to, drugiej coś innego...

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 24-06-2016 13:02:27

Naszym zdaniem nie ma sensu się rozdrabniać. 6-cio punktowa skala ocen jest wystarczająca. Dobre oceny to 4,5 i 6. Jeśli punktem wyjścia będzie 4 - czyli dobre zdjęcie - to nie będzie problemu z ocenami 5 i 6. Tylko problem tkwi w naszej psychice

Autor posta:
MAREK KOŁODZIEJSKI
WODZISŁAW ŚL

Wątków: 1
Data dodania: 24-06-2016 13:18:29

Jest jeszcze kwestia kategorii w konkursach czy nie warto się zastanowić nad posegregowaniu tematycznym oczywiście nie chodzi o to aby zrobić nie wiadomo jak dużo kategorii ale poukładać to np. owady kwiaty itd góry krajobraz itd
Czasami mam mieszane uczucia wybierając doskonałe zdjęcie z owadem a doskonałe zdjęcie np gór morza czy zdjęcie reportażowe to tylko taka moja sugestia pozdrawiam

Autor posta:
Bernard Maciulko
Skwierzyna

Wątków: 3
Data dodania: 24-06-2016 14:31:22
Data edycji: 24-06-2016 14:32:15

Jeśli mogę wtrącić swoje 4 litery, to problem oceniania zniknął by całkowicie, gdyby przestano brać pod uwagę średnią punktów do oceny miesiąca, a skupić się na wyłącznie na sumie punktów. Zniknęła by również kwestia "zaniżania" ocen przez niektóre osoby.

Kolejna rzecz, to blokada możliwości oceny z urządzeń przenośnych ( typu telefon). Jak można ocenić pracę patrząc na mały ekranik.

I tak z ciekawości zerknąłem na czas jaki poświęcają osoby na ocenianie. Rzadko jest to więcej niż 30 sek. Czy można merytorycznie ocenić pracę w takim czasie, wstawiając niską ocenę ? Chyba tylko na zasadzie "nie podoba mi się" bach 4 bach 5. Są portale, gdzie możliwość wstawienia oceny pojawia się dopiero po 60 sek. od otwarcia zdjęcia.

Jak pisałem wyżej, suma punktów do foto tygodnia czy miesiąca rozwiązało by sprawę raz na zawsze.

Pozdrowienia dla redakcji i czytających.
BM
;)

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
Data dodania: 27-06-2016 23:46:20

Panie Bernardzie suma punktów jest brana pod uwagę, ale tylko jako parametr pomagający w ocenie, gdy mamy jednakową średnią. Wariant z sumą punktów był już kiedyś ćwiczony - o. roku 2008. To była dopiero masakra jakościowa. Nie wracajmy do tego

Autor posta:
Jolanta Wierzchowska
LUBLIN

Wątków: 0
Data dodania: 28-06-2016 06:55:12

Moim zdaniem, najprościej i bez problemów, byłoby gdyby wszyscy mieli takie same gwiazdki, a warunkiem mozliwości oceniania innych byłoby wstawianie swoich zdjęć. Może zamiast żółtych gwiazdek na początek wystarczyłaby określona ilość samych komentarzy. No i słowne uzasadnienie swojej oceny powinno być, mz. obowiązkowe przed wciśnięciem gwiazdek. Trzeba wtedy trochę pomyśleć co mi się podoba, a co nie. Przynajmniej oceniany miałby korzyść z takiej oceny, wiedziałby co ewentualnie poprawić w swoich zdjęciach, same gwiazdki tego nie dają.

Autor posta:
Redakcja Foto-Kurier
Warszawa

Data dodania: 28-06-2016 11:18:45

Temat z obowiązkowym komentarzem się nie sprawdzi. Wiele osób może wstawiać komentarze bez wartości np. :

no bo tak.. lub dowolny ciąg znaków itp.

Wszystkie systemy będą prawidłowo działały gdy zaczniemy oceniać zdjęcia biorąc pod uwagę fakt, że 4 jest dobrą oceną dobrego zdjęcia.

Za dużo stawiamy 6, a za mało 4.

Ludzie obawiają się, że jak ktoś postawi 4 to ktoś wejdzie na jego zdjęcia i też postawi 4.

Wiele osób też liczy na to, że jak postawi 6 to za chwilę ktoś mu postawi też taką ocenę

Ludzie są tylko ludźmi i nie ma idealnych systemów. Wszystko zależy od umiejętności samokrytycznej analizy i oceny własnych zdjęć.

Pozdrawiamy szczególnie tych, którzy mają odwagę postawić 4.

Autor posta:
Bernard Maciulko
Skwierzyna

Data dodania: 06-08-2016 00:03:42

Wiem że to jest moja subiektywna ocena, ale raczej porównując inne fotografie do tej pory przedstawione w sierpniu, to przykład nie jest chyba najgorszy jeśli chodzi o zaniżanie średniej.

https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_miesiaca,,1,226791_42,p1,krogulec-accipiter-nisus-vs-sroka-pica-pica.html#czytaj

Autor posta:
Bernard Maciulko
Skwierzyna

Data dodania: 06-08-2016 21:29:40
Data edycji: 06-08-2016 21:46:25

I tak jeszcze w temacie odwetów i ocen, nie żeby mnie to jakoś tak ruszało, ale przyznam że spodziewałem się takiej sytuacji z P. Karolem

w odpowiedzi na to :
https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,9517,226714_0,p1,dudki.html
a ta praca moim zdaniem jest naprawdę tylko poprawna, jak opisałem w komentarzu

dostałem to:
https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,9525,210088_35,p1,polowanie.html

https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,9525,227041,vs1,polow.html

Z resztą P. Karol jak jego foto spadło, innym z pierwszej strony Fot.Mie. też poobniżał oceny
https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_miesiaca,,1,226724_1,p1,mystical-twins.html#czytaj

https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_miesiaca,,1,226953_2,p1,blotniak.html#czytaj

https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_miesiaca,,1,226973_3,p1,ogier-arabski.html#czytaj

Pozdrawiam

;)

Autor posta:
Karol Fornalczyk
Turek

Data dodania: 07-08-2016 13:09:26

Drogi użytkowniku Bernardzie Maciulko tutaj proszę masz odpowiedz od redakcji na swoje pytania:

"Wszystkie systemy będą prawidłowo działały gdy zaczniemy oceniać zdjęcia biorąc pod uwagę fakt, że 4 jest dobrą oceną dobrego zdjęcia.
Za dużo stawiamy 6, a za mało 4.

Pozdrawiamy szczególnie tych, którzy mają odwagę postawić 4."

Pozdrawiam serdecznie

Autor posta:
Bernard Maciulko
Skwierzyna

Data dodania: 07-08-2016 14:31:14

Ależ oczywiście drogi Krzysztofie. I tak sobie to tłumacz ;)))

P.S.
Ja nie pytałem, ja stwierdziłem. Jak pisałem, celowo wdtswiłem ta fotkę, oczekując Twojej reakcij po mojej ocenie i długo nie trzeba było czekać.

;)

Autor posta:
Karol Fornalczyk
Turek

Data dodania: 07-08-2016 14:55:45

Gdybyś nieco opanował emocje to spostrzegłbyś że nie mam na imię Krzysztof...ale zapewne jak się domyślam chodz Ci o innego użytkownika którego pewnie zaatakowaleś....

Tylko proszę nie pisz że opanowaleś...

Autor posta:
Bernard Maciulko
Skwierzyna

Data dodania: 07-08-2016 20:27:27

No cóż, masz mnie
Niedziela rano + nieprzespana nocka = emocje ? raczej odwrotnie Raczej nieuwaga, w poprzednim poście było ok, i sory za to, Karolu. Cała sprawa w kilku postach pow. jednak Ciebie się tycz.
Gratuluję obszernego odniesienia się do niej

A wracając do emocji, to nie ja zacząłem biegać po piaskownicy i deptać innym babki, tylko dla tego, że ktoś miał uwagi do Twojej

Chociaż gdybyś napisał pod tymi wszystkimi fotkami kilka słów co można zrobić lepiej. Lub co jest nie tak. Ale przecież nie trzeba ;)

Wiesz, i widzę że raczej rozmowa nie ma sensu.

Pozdrawiam

odsłon wątku: 3237
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.101) / 0.085

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |