Temat postu: Re: Gwiazdki roznych kolorach Data dodania: 06-03-2015 23:32:35
Oba zdjęcia dostały już kolejne oceny i zmieniły swoje miejsca. Rzuciło mi się to w oczy przez przypadek, gdyż były one obok siebie i "kliknąłem" je jedno po drugim. Dałem znać o tym fakcie jako ciekawostkę (kopiując fragment tekstu pod zdjęciami), a nie jako znaczący problem, w nadziei, że to błąd w szablonie w zastosowanej jakieś funkcji w kodzie... Dla nas to chyba bez większego znaczenia. Zrobiłem zrzuty ekranu. ;-) więc przepiszę (bo zdjęcia tu się nie wstawi):
https://www.foto-kurier.pl/galerie/kzdjecie,103,192411_25,p1,ewa-pirog-z-ramka.html
Temat postu: Re: Gwiazdki roznych kolorach Data dodania: 15-03-2015 20:14:48
Witam! Ani w regulaminie, ani na forum nie znalazłam odpowiedzi na pytanie "Od czego zależy przyznanie prawa do oceniania na 6 gwiazdek?". Będąc uczestnikiem chcę czynnie uczestniczyć na tym portalu. Oceniając zdjęcia, przy prawie do 5 gwiazdek, robię niektórym krzywdę obniżając ich notowania. Jeśli nie mogę dać 6 * to może lepiej byłoby aby do chwili osiągnięcia prawa do 6 * nie móc w ogóle oceniać. Tak byłoby "zdrowiej" dla niektórych. Ale reguły powinny być jasno określone. Nie powinno to być tylko niektórych "widzimisię". Zadaję więc pytanie; Kiedy będę miała prawo oceniać na 6*?. Proszę o jasna odpowiedź. To, że ma to prawo ponad 600 osób nic mi nie mówi, bo nie wiem jakie spełnili kryteria. Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Gwiazdki roznych kolorach Data dodania: 17-03-2015 21:46:14
Również zauważyłem ten "niuansik", a konkretnie w przypadku jednego z moich zdjęć.
W sumie pod zdjęciem jest 15 ocen. 14 "czerwonych" 6 i jedna "pomarańczowa" 5. Okazuje się, że na ocenę końcową (będącę wykładnią do umieszczenia w rankingu zdjęcia miesiąca) jest średnia ocen z OBU grup użytkowników bez jakiegokolwiek czynnika wagowego . W ten sposób można uzyskać hipotetycznie 1000 czerwonych 6 i np.: jedną!!! pomarańczową 2. Co wtedy??? Ano średnia wyjdzie..... 4,00 = dyskwalifikacja z udziału w konkursie na foto miesiąca. Sytuacja wydaje mi się lekko kuriozalna, ale cóż, aby wystawić foto trzeba zaakceptować regulamin z jego zaletami i wadami...
W całej rozciągłości popieram wypowiedź Marcina Błocha kilkanaście postów wsześniej
Temat postu: Re: Gwiazdki roznych kolorach Data dodania: 18-03-2015 12:47:48 Data edycji: 18-03-2015 12:49:14
Od dzisiaj zwiększyliśmy ilość osób mających możliwość oceniania z pełną skalą ocen z 678 do 1447. To powinno w znaczący sposób rozwiązać wiele opisanych problemów. Jednocześnie w dniu dzisiejszym wprowadzimy średnią ważoną - w przypadku czerwonych gwiazdek będzie waga większa, a w przypadku żółtych mniejsza. Ten system nie będzie też idealny, ale powinien rozwiązywać większość problemów z tym związanych.
Jednocześnie przypominamy, że w przypadku stwierdzenia złośliwości w ocenianiu, albo w przypadku świadomego zawyżania ocen zdjęć, będziemy zmieniać przywileje i blokować konta.
Mamy jednak nadzieje, że rozsądek zwycięży i tego typu działania nie będą konieczne
Temat postu: Re: Gwiazdki roznych kolorach Data dodania: 15-04-2019 03:04:40
Witam
Jestem nowo zarejestrowanym użytkownikiem który osiągną magiczną granicę dodanych 10 zdjęć i nabyłem prawo do oceny innych prac.
Nurtuje mnie pytanie dlaczego nie mogę dać pełnej oceny?
Przy ocenie zdjęć zauważyłem to że mogę przyznać co najwyżej 5 żółtych gwiazdek na 6 możliwych i uważam to za krzywdzące względem niektórych prac i zastanawiam się jakie są kryteria na podstawie których przyznawane jest prawo do pełnej oceny czyli czerwonych gwiazdek. Czy jest to zależne od aktywności użytkownika, ilości dodanych zdjęć a może od jakości nadesłanych prac i pozycji w rankingu profilu na stronie.
Ja jako nowy użytkownik portalu nie twierdzę że powinienem mieć prawo do level up oceny innych prac ale wydaje mi się że oceniając innych mogę im wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku samymi dobrymi chęciami
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024