Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek ilość punktów a pozycja - error!

ilość punktów a pozycja - error!

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
  Temat postu: Re: ilość punktów a pozycja - error!
Data dodania: 11-11-2013 19:05:44

A ja bym chciał żeby Redakcja uruchomiła wreszcie opcję zdjęć do oceny i zdjęć nie do oceny (tylko do swego profilu).

Kto by chciał brać udział w całym tym wyścigu i przepychankach zamieszczałby zdjęcia do oceny a inni nie i spokój...

Autor posta:
Grzegorz Gust
Rogóźno

Wątków: 0
Data dodania: 11-11-2013 19:23:01

Panie Januszu - też dobry pomysł.

Pytanie, czy admin to czyta

Autor posta:
Krzysztof Golke
Zielona Góra

Data dodania: 11-11-2013 20:16:32
Data edycji: 11-11-2013 20:22:03

Pomogę kol.Grzegorzowi Gustowi https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,3985,86108_6,p1,w-starym-piecu-diabel-pali.html otrzymałem od tej koleżanki "cwaję" czyli 2* prawie na każdej fotografii za to, że niedoceniłem wysokich walorów artystycznych jej "ptaszka na gałązce" oceniając jak wszyscy inni poniżej 6 dałem 5 p. Janusz i inni chyba oceniali poniżej mojej oceny i też spotkała ich zasłużona "nagroda na kilkunastu fotografiach Na moja prośbą o wyjaśnienie swojej oceny otrzymałem od tej panienki stek inwektyw pod moim komentarzem oraz na pw. koleżanka po jakimś zlikwidowała swoje konto zniknęły jej oceny oraz odpowiedź na moje zapytanie. A moje wpisy pozostały i pewnie są dla większości nie zrozumiałe. Może administrator się zlituje i zlikwiduje ? Pragnę zwrócić uwagę, że koleżanka ponownie założyła konto na FK ale jako Borkowska Magdalena, nie jestem pewien czy ponownie nie wróciła do poprzeniego szyku czyli imienia i nazwiska ale jej słynne oceny i komentarze wraz z nią już nie wróciły.
NATOMIAST jeżeli chodzi o pomysł Janusza to jak najbardziej jest on sensowny, bez urazy ale co mnie może obchodzić co o mojej pracy sądzi rzeczona koleżanka Magdalena Borkowska czy ostanio kol. Artur Zawieja który poza w miarę dobrym warsztatem zdjęcia ma jak dla mnie bez istotnej treści albo skopiowane pomysły. Dlatego też jego jak i innych nie oceniam, bo się znam NIE MAM WEWNĘTRZNEGO IMPERATYWU KTÓRY BY MI NAKAZYWAŁ OCENIANIA WSZYSTKO I WSZYSTKICH. Tyle ode mnie tak na gorąco, albo przyjmiecie coś jako fajną zabawę, możliwość poznania innego postrzegania rzeczwistości od własnego, nauczenia się czegoś myślę o tych początkujących - chylę czoła przed moderatorami Januszem i Radosłem, choć nie zawsze się z nimi zgadzam- pozdrawiam serdecznie uczestników, proszę wyluzujcie!

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
Data dodania: 11-11-2013 20:28:27

Panie Grzegorzu, wbrew pozorom czytamy to co Państwo piszą.

Odnośnie ocen

Każda zmian systemu niesie za sobą dodatkowe koszta i czas potrzebny na jego wdrożenie

Nie chcemy zatem tych zmian robić pochopnie.

Zdjęć w serwisie jest pona 100 tysięcy, a użytkowników ponad 5000 osób. Przy takiej ilości osób niefrasobliwie wprowadzone zmiany mogą skutkować niepotrzebnym obciążeniem serwera.

Niemniej może jakaś forma poczekalni by się przydała lub nazwijmy to zdjęć nie biorących udziału w konkursie, ale to i tak nie zmieni tego, że same 6 będą nadal górowały.

Myśleliśmy też o tym, żeby 6 mogły przyznawać tylko wybrane osoby - "instytucje", ale to temat na dłuższą dyskusję.

Odnośnie awarii to pracujemy nad tym od dwóch dni. Szukamy przyczyny. Najprawdopodobniej przy wprowadzaniu jednej z modyfikacji coś się posypało. Panie Łukaszu faktycznie pomocne byłyby screeny z linkami do miejsc, w których zjawiska nieprawidłowe miały miejsce. Proszę o przesłanie informacji na adres webmaster@foto-kurier.pl

W tej chwili pracujemy nad kilkoma zmianami w serwisie, mniej widocznymi dla Państwa

Mają też coś usprawnić.

Panie Andrzeju chętnie przy okazji napiję się z Panem Piwa

Pozdrawiam wszystkich i życzę odrobiny wolnego czasu.

KP

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 11-11-2013 20:46:59

Więc szukajmy uproszczenia.

6 to w tej chwili opcja - "popieram" a każda inna bardziej lub mniej "nie popieram".

Może uprościć do takiej wersji która funkcjonuje w wielu portalach.
Taki swoisty "+" lub "-"

Autor posta:
Grzegorz Gust
Rogóźno

Data dodania: 11-11-2013 20:54:53
Data edycji: 11-11-2013 20:57:06

Panie Krzysztofie - dziękuję za odpowiedź, rozumiem.

Jestem winny jeszcze wyjaśnienie, bo zostałem wywołany do tablicy przez Pana Pawła Kubiczek "Nie jest Pan jedyny który zamiast oceniać zgodnie z regulaminem stara się nie podpaść innym użytkownikom.Pan Gust jest chyba liderem tej formy.Tylko po co to wszystko? ".

Każda ocena jest subiektywna.
Należy doceniać pracę włożoną w zrobienie zdjęcia.
Na pewno zdarzyło się Panu, Panie Pawle, że inaczej oceniłby Pan zdjęcie dziś, niż rok, czy dwa lata temu. Z biegiem czasu, człowiek się opatrzy, w efekcie mniej go zachwyca.
Nie zmienia to jednak faktu, że osoba prezentująca zdjęcie, zrobiła je najlepiej, jak tylko potrafiła.
Jeszcze dwa lata temu byłem zachwycony zdjęciami, które robiłem, dziś części bym nikomu nie pokazał...
Każdy jest na jakimś etapie przygody z fotografią i trzeba to docenić. Na dziś ta praca jest wybitna dla tego artysty.
Jednemu podoba się Fałat, drugiemu Picasso...
Oceniając zdjęcie nie odnoszę się do wybitnych twórców, tylko do twórczości ocenianego, do jego poziomu i tego, co do tej pory pokazał...
Omijam zdjęcia, które kompletnie nie trzymają poziomu.
Chciałbym jeszcze zauważyć, że na forum nie wrzuca się, z założenia, najlepszych prac. Te, trzyma się na galerie, duże konkursy, na sprzedaż... ( odpowiednie wybierz)...
Z tego punktu widzenia wychodząc, uważam, że nie robię nic niezgodnego z regulaminem.
Przyznaję, zbyt hojnie obdarowuję zdjęcia szóstkami, od teraz będę bardziej powściągliwy.

Co do TWA... też przyznaję, że coś w tym jest...
Między innymi w związku z powyższym, moje postulaty.

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 11-11-2013 21:02:00

Panie Krzysztofie, niestety nie podeślę screenu ponieważ problem u Mnie znikł, ale podpowiem, że zamiast gwiazdek miałem np coś takiego:
ocenaocenaocenaocena...
Teraz jest ok...

Jeśli chodzi o propozycje Pana Janusza to jestem za, zamiast skali od 1-6, po prostu jeden przycisk "popieram" lub "lubię to" i po problemie... Dobre zdjęcie zbierze solidna ilość "lubię to" i nie bedzie nie potrzebnych odwetów, oczywiście miejsce na komentarz pozostawiłbym w celu komunikacji i wyrażania opinii... Jeśli chciałby Pan Panie Krzysztofie nie podejmować pochopnie decyzji odnośnie oceniania, ma Pan przecież możliwość przeprowadzenia sondy na portalu... wtedy wszystko bedzie jasne!

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Wątków: 1
Data dodania: 11-11-2013 23:38:26

Jakaż sympatyczna atmosfera dyskusji. Aż przyjemnie dorzucić swoje spostrzeżenia. Jako skończony weteran tego portalu przypominam, że pod zdjęciami i na forum przetoczyła się niejedna dyskusja na temat liczby gwiazdek. Były groźby, prośby i odsądzanie od czci i wiary. Do niczego to nie prowadzi. Pan Janusz najlepiej o tym wie. Każdy z nas jest niepowtarzalny i nie uzgodnimy ścisłych kryteriów, chociaż marzę o tym od dawna. Dlatego przyjąłem prostą zasadę: dopóki nikt mnie wprost nie zaczepi, nie reaguję na liczbę gwiazdek. Nawet, gdy nie rozumiem decyzji oceniającego. Nie wyłączając Pana Redaktora Naczelnego. Zbyt dużo dobrych fotografików odeszło z tego portalu z powodu urażonej ambicji i żalu do innych fotografujących. Niektórzy wrócili.
Proszę zwrócić uwagę na rozpiętość tematyczną zdjęć. Chociaż przeważa różnego rodzaju robactwo, to jednak każdy z nas widzi w świecie co innego. I jak tu znaleźć jednolite kryteria oceny. Wysoko cenię zmysł obserwacyjny Krzysztofa Golke, ale i FOTOWASICZKI łagodzą obyczaje. Dlatego zaczynam ogląd od kompozycji, potem oceniam pracę ze światłem i parę innych elementów zdjęcia, których nie wymieniam, bo zajęłyby za dużo miejsca.
Niestety, nie potrafię przyjąć do świadomości poglądu,że oceniać zdjęcie może każdy, nawet osoba, która niewielkie ma pojęcie o fotografii, ale posiada jakąś wrodzoną intuicję w tym zakresie. Kto nie powąchał prochu fotograficznego, nigdy, wg mnie, nie wyda obiektywnej opinii o zdjęciu. A najlepiej, gdyby pamiętał jeszcze zapach wywoływacza, przerywacza i utrwalacza w ciemni. O formalinie nie wspomnę. Dlatego rzucam okiem na umiejętności oceniającego i biorę jego werdykt pod uwagę lub nie.
Skoro nie możemy uzgodnić żelaznych kryteriów, przyjąłem prostą zasadę. Jak zdjęcie do mnie zagada, akceptuję je w pełni, jak nie, przechodzę do następnej sali. Pochopnie 6 nie wstawiam. No, może poza jednym wyjątkiem sprzed paru lat. Ale kredyt się zwrócił z nawiązką. Dziś Osoba ta robi znakomite zdjęcia.
Przepraszam za ględzenie i zachęcam do zdystansowania się wobec niezrozumiałych z pozoru ocen.

Autor posta:
Jan Rusak
Bystrzyca Kłodzka

Data dodania: 12-11-2013 08:17:27

Gdzięś tam padło moje nazwisko w poście Pana Redaktora, faktem jest, że było troszke nie potrzebnych emocji, przepraszam za niestosowne wypowiedzi. Przeleciałem wszystkie posty, troche sobie poukładałem i uważam, że co by nie zmienić i tak nie dojdziemy do konsensusu, nie ma złotego środka, zawsze będą przeciwnicy i zwolennicy, samo życie Podobnie jak kol. Andrzej Alicki pamiętam zapach z ciemni i podpisuje się pod prostą zasadą kol Andrzeja. Czasami dwie osoby nie mogą sie dogadać a tutaj jest 5000 . Jeszcze raz przepraszam za swoje niestosowne wypowiedzi.

Pozdrawiam

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Data dodania: 12-11-2013 10:02:09

Jeszcze trochę, a będziemy robić sobie niedźwiedzia. Ale to lepsze niż ciąganie się po sądach, co już onegdaj groziło. Od osób, które biorą udział w tej dyskusji nawet jedna gwiazdka byłaby przyjemnością.
Ze standardem szóstkowym coś rzeczywiście trzeba zrobić, bo zagłaszczemy się na śmierć. Myślę, że gdyby oceniany odczuł życzliwość oceniającego, nie wierzgałby nogami i przyjąłby ocenę ze zrozumieniem. To jednak wymaga czasu. Konieczne byłoby parę słów. A wszyscy gdzieś pędzimy. Poza tym internet daje poczucie pozornej wolności i łatwo napisać coś, co zaboli adresata i potem trudno całą sprawę odkręcić. Taką sytuację już przeżyłem na początku swojej obecności w tym portalu.
Nie widać też poczciwej twarzy oceniającego i wyobrażamy go sobie jako zjadliwego złośliwca.
Pozdrawiam Wszystkich.

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Data dodania: 12-11-2013 13:30:39

Myślę, że problem leży w kompetencji, a i tu można rozpocząć dyskusję, co to znaczy. Dla jednego będzie to doświadczenie, dla innego jakiś niezwykły talent dany przez Boga, dla jeszcze innego dogłębna wiedza w dziedzinie fotografii.
Najlepiej byłoby, gdyby właściciel portalu zatrudnił dwudziestu najwybitniejszych fotografików świata, którzy obsługiwaliby tych pięć tysięcy użytkowników. Choć nowicjusze pewnie dopiero po roku zorientowaliby się, z kim mają do czynienia.
Dlatego na razie trzymajmy się realiów: najpierw krytycznie spójrzmy na swoje zdjęcia, potem zorientujmy się, czy "oceniant" popełnił chociaż jedno przyzwoite zdjęcie, a na końcu zmobilizujmy się do poszerzania wiedzy fotograficznej.
Powiedziałem i pozdrawiam.

Autor posta:
Grzegorz Gust
Rogóźno

Data dodania: 12-11-2013 13:35:46

Ot, cała prawda.
Do tego dodałbym, że nie bez znaczenia jest sprzęt, jakim się posługiwał autor.
Nie każdy może sobie pozwolić na drogi sprzęt, wielu musi się zadowolić kitowym obiektywem, idioten-machine czy komórką...
Nie pozostaje to bez wpływu na jakość zdjęcia.
Należy wziąć pod uwagę również ideę, motyw, przesłanie... i okazuje się, że wszystko jest subiektywne.

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Data dodania: 12-11-2013 16:51:11

Przepraszam za gadulstwo, ale do sprzętu, o którym p. Grzegorz wspomniał, muszę się odnieść. W powszechnym obiegu funkcjonuje slogan, że to nie sprzęt robi zdjęcie, a człowiek. Na podstawie półwiecznego doświadczenia widzę tu ok. 30 procent prawdy. Fotografia to sztuka politechniczno-artystyczna. Bez sprzętu na wysokim poziomie nigdy nie dorównamy wielkim mistrzom. Przywoływanie tu legendy Ansela Adamsa czy innych artystów fotografii nie jest sensowne. Pewnie gdyby ktoś odnalazł nieznane zdjęcie np. Edwarda Westona i wrzucił je do któregokolwiek portalu, zostałby wyeliminowany z powodu niskiego poziomu technicznego.

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 17-11-2013 15:22:59

Panie Andrzeju Brawo

Zmodyfikowany serwis funkcjonuje od 2008, ale dopiero dziś przeczytałem w takiej pigułce słowa tak bardzo sensowne i przemyślane, że jedyne co mogę dodać od siebie to gratulacje dla trafności Pana spojrzenia odnośnie sprzętu, fotografowania i oceniania.

Niezorientowanym przypominam, że skala ocen znajduje się w zakładce zdjęcia miesiąca, zdjęcia tygodnia i w zakładce regulaminy

https://www.foto-kurier.pl/galerie/1,lista_zdjecia_miesiaca.html

Gdzie jeszcze mamy dodać skalę ocen. Propozycje proszę przesłać na adres webmaster@foto-kurier.pl lub skorzystać z zakładki sugestie

Jednak jestem tego samego zdania, że dopóki sami nie zweryfikujemy stawianych przez siebie ocen to nic to nie pomoże

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć

KP

odsłon wątku: 4434
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.071) / 0.062

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |