Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek ilość punktów a pozycja - error!

ilość punktów a pozycja - error!

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Wątków: 14
  Temat postu: Re: ilość punktów a pozycja - error!
Data dodania: 08-11-2013 19:34:34

pisząc ten post dwa Moje zdjęcia spadły o ponad 50 oczek ze względu na to że wystawił im Pan ocenę 5, nie będę pytał dlaczego bo nie chcę Panu sprawiać problemu z wytłumaczeniem i nie chcę być też nachalny z takimi pytaniami! z resztą jak można wytłumaczyć ocenę postawioną wybuchem emocji a nie wiedzy...

...rozumiem że rozsypywanie 6 również Mnie dotyczy, co mogę napisać, Pan Ma swój system Ja mam swój.

Problem jaki uwzględniam na forum dotyczy systemu ocen tego że np wstawiając komuś 5 dyskwalifikujemy go z dalszego udziału w konkursie pomimo b dobrego zdjęcia...

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 08-11-2013 19:35:19

przepraszam że w częściach ale najwidoczniej forum i jego tekst ma ograniczony obszar tekstowy!

Autor posta:
Jan Rusak
Bystrzyca Kłodzka

Wątków: 0
Data dodania: 08-11-2013 22:19:19

Panie Pawle, jak się jest przy władzy wszystko można od samej góry patrząc do najniższego szczebla, dlaczego miało by być inaczej w Foto-Kurierze . Nie chodzi mi o moje fotki (jestem za cienki) , ale patrząc na oceny i jak sie widzi, że ktoś ma 50 i nagle od Pana wpada 5-tka bez żadnego uzasadnienia a teraz tłumaczenie, że ktoś tam ogląda przez 3 sekundy to jakaś lipa, dla mnie żadne tłumaczenie, po prostu rozmowa o niczym. Zdaję sobie sprawę, że nie ma idealnego systemu na oceny ale uważam, że co do ocen zdjęć miesiąca szefostwo powinno stać z boku natomiast fotki Ligi Foto-Kuriera zdecydowanie ocenia szefostwo. Jeżeli władza wtrąca się do fotek miesiąca i w ostatniej chwili dołuje jakąś fotkę to źle o Was świadczy a najgorsze jest to, że wszyscy to widzą tylko nie wszyscy chcą komentować a dlaczego to wiadomo. Mam nadzieje, że może nie zostanę wykluczony tak jak to się dzieje w partiach.

Autor posta:
Jan Rusak
Bystrzyca Kłodzka

Data dodania: 08-11-2013 22:20:29

Panie Pawle, jak się jest przy władzy wszystko można od samej góry patrząc do najniższego szczebla, dlaczego miało by być inaczej w Foto-Kurierze . Nie chodzi mi o moje fotki (jestem za cienki) , ale patrząc na oceny i jak sie widzi, że ktoś ma 50 i nagle od Pana wpada 5-tka bez żadnego uzasadnienia a teraz tłumaczenie, że ktoś tam ogląda przez 3 sekundy to jakaś lipa, dla mnie żadne tłumaczenie, po prostu rozmowa o niczym. Zdaję sobie sprawę, że nie ma idealnego systemu na oceny ale uważam, że co do ocen zdjęć miesiąca szefostwo powinno stać z boku natomiast fotki Ligi Foto-Kuriera zdecydowanie ocenia szefostwo. Jeżeli władza wtrąca się do fotek miesiąca i w ostatniej chwili dołuje jakąś fotkę to źle o Was świadczy a najgorsze jest to, że wszyscy to widzą tylko nie wszyscy chcą komentować a dlaczego to wiadomo. Mam nadzieje, że może nie zostanę wykluczony tak jak to się dzieje w partiach.

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 09-11-2013 10:23:18

Nie szukajcie w internetowym portalu fotograficznym sprawiedliwości. Bo ani w tym ani w innym jej nie znajdziecie.

Taka jest już przyjęta w nich formuła że dostęp i ocenianie jest dostępne dla każdego. I znawcy i takiego któremu wydaje się że się zna i złośliwca i przypochlebca itp.

A skoro tak to choć podium cieszy to żaden to prestiż! Więcej w tym plebiscytu popularności i/lub mniejszego lub większego łutu szczęścia niż prawdziwego rankingu.

Skoro Twoje/Nasze prace są tak imponujące sprawdź siebie na poważnym konkursie gdzie poddawane są naprawdę fachowej analizie.

Gdy nawet 40 bardziej lub mniej pewnych osób rozbudzi apetyt to wcale jeszcze nie znaczy że dokonałeś artystycznego arcydzieła.

Bardzo pomaga zrozumienie tego że jest to tylko wirtualny świat do którego dostęp ma każdy i lepiej traktować go jako zabawę i formę nauki niż sposób na dowartościowanie się.

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 09-11-2013 10:30:23

w 100% popieram wypowiedź Pana Jana, każdy z nas widzi co się dzieje... każdy z nas widzi nie uzasadnione obniżanie średniej chociażby przez Pana Pawła czy nawet i przez samego Pana Naczelnego... co tu ukrywać? to jest fakt! to nie jest konkurs tylko z góry ustawiony fakt!
po co każde zdjęcie bierze udział w konkursie miesiąca skoro z góry jest przesądzony jego los...

Panie Pawle, rozumiem że wczorajszy wpis na forum, dotyczący mojej osoby był tylko pretekstem do tego by wstawić mi 5, bo ocenił Pan zdjęcia chwilę po wstawieniu postu...

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 09-11-2013 10:39:00

Panie Januszu, w takim razie nie KAŻDE zdjęcie wgrane do serwisu powinno brać udział w konkursie miesiąca... natomiast wgrywając zdjęcie które automatycznie bierze udział w konkursie wytwarza w nas chęć rywalizacji, to normalne... taki system ponosi za sobą odpowiedzialność odnośnie sytuacji którą omawiamy na przykład w tym temacie... jesteśmy ludźmi z pasją do fotografowania, wgrywając zdjęcie automatycznie rywalizujemy ze sobą... to jest cała zabawa, chęć stworzenia zdjęcia które wygra! zrobienie zdjęcia idealnego! jednak kiedy zdjęcie jest obniżane przez wyższość to wtedy pojawia się problem...
nie jest problemem rywalizacja i chęć zdobycia tytułu ale problemem jest mieszanie w ocenach i obniżanie ich!

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 10-11-2013 02:26:18

Ma Pan Racje, chęć sławy i dobrobytu przyćmiła mi prawdziwą pasję fotografii, dlatego postanowiłem, iż z dniem 11 listopada usunę swoje konto na fk...

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 10-11-2013 13:05:09

PANIE ŁUKASZ NIECH PAN TEGO NIE ROBI, TRZEBA SIĘ ZDYSTANSOWAĆ. Ludzie są różni-tak jak Pan Zdzisław który ma PANA KARTĘ. Oceny są generalnie zbyt wysokie
TWA Działa A FK chciałby publikować najlepsze praca stąd od czasu do czasu uda mi się ocenić zdjęcia według mojej wiedzy. Tyle w temacie. Gdy zachowają Państwo rozsądek w wystawieniu 6 będzie normalniej. PROSZĘ SIĘ MNIE. Nie bać nie gryzę

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 10-11-2013 13:45:20

Panie Krzysztofie, ma Pan rację, przyznam się, że napisałem to troszkę pod wpływem emocji, do pozostania na portalu przekonała Mnie też inna osoba... co do karty, czekamy na wyjaśnienie.

z Mojej strony, mogę obiecać być bardziej zdystansowany do konkursu jak i samego oceniania... niestety jeśli chodzi o wstawianie 5 przy dość sporej ilości 6 (nie tylko przy Moich zdjęciach) to nie potrafię tego zrozumieć i dla Mnie będzie to zawsze enigma.

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 10-11-2013 17:50:30
Data edycji: 10-11-2013 17:58:09

Bardzo się cieszę Panie Łukaszu z Pana decyzji. Co do piątek i szóstek to ja przyjąłem zasadę, że z założenia nie stawiam 6, chyba że zdjęcie wyróżnia się czymś szczególnym. A o to coraz trudniej. Zadaję sobie wtedy pytanie, czy chciałbym, żeby dane zdjęcie znalazło się na łamach FK

Oczywiście są w serwisie tzw. "złośliwcy", którzy zaniżając ocenę innym windują własne zdjęcia, ale tego się nie uniknie przy takiej masie osób. Jeśli ktoś się z tym dobrze czuje to my go nie zmienimy oraz żaden nazwijmy to społeczny system oceniania tego nie sprawi.

Do pewnego rodzaju zabawy trzeba dorosnąć

Pozdrawiam i życzę równie dobrych co dotychczas zdjęć oraz jak zwykle oryginalnego poczucia humoru

A co do opinii głoszonych przez Pana Jana Rusaka to pozostawię je bez wyraźnego komentarza. Emocje, emocje i rozgoryczenie oraz pomówienia nie mające sensu.

Pozdrawiam również Pana i życzę miłej zabawy.

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 10-11-2013 18:22:16

bardzo dziękuję za wyrozumiałość co do Mojej osoby, w końcu Ja rozpocząłem cały ten wątek.

przepraszam również jeśli kogoś uraziłem pisząc posty dotyczące tego wątku. mam nadzieję, że w pewnym stopniu zostało coś wyjaśnione...
jeśli to możliwe to proszę o zamknięcie tego tematu, nie chcę aby Mój post był przyczyną dalszego rozwoju nie miłych postów między użytkownikami.

p.s. wiem że to nie dotyczy tego wątku ale chyba dziś jest coś nie tak z portalem, otrzymałem też te same informacje od kilku osób... zamiast gwiazdek mam numery 123456 a zdjęcia są podczas wyświetlania dziwnie poucinane lub nakładają się... mogę podesłać printscreena jesli będzie potrzeba...

Autor posta:
Ewa Kolibczyńska
Warszawa

Data dodania: 10-11-2013 22:14:53

Odnosząc się do ostatniego postu Pana Łukasza, widok stron jest "dziwny"... numery, krzyżyki zamiast słownych poleceń, dziwny układ miniatur, które przykrywają wspomniane "szablony"... a już myślałam, że to mój komputer zaczął wariować. Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy po poniedziałkowym Święcie, a to za sprawą Redakcji/Administracji portalu. Życzę tego sobie i pozostałym Użytkownikom

A co do ocen... wśród zalewu "szóstek" trudno "wyłuszczyć" naprawdę ciekawe fotografie.... niestety, my użytkownicy sami jesteśmy temu winni... wolę otrzymać solidny, konstruktywny komentarz niż lekką ręką klikniętą maksymalną ilość gwiazdek... pomimo, że przez chwilę... jestem wtedy w niebie

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Wątków: 1
Data dodania: 10-11-2013 23:45:25

Panu Redaktorowi skromność na to nie pozwala, więc biorę to na siebie i przypominam lub informuję, że łagodność Naczelnego można zaobserwować w Fotograficznym Programie bez Nazwy emitowanym niemal co tydzień we czwartek na www.bankier. Ale paru 5 przy moich zdjęciach i tak nie daruję. Nie wspomnę już o 4...

Autor posta:
Andrzej Alicki
Białystok

Wątków: 1
Data dodania: 10-11-2013 23:49:12

A serwery chyba rzeczywiście wybiły się na niepodległość.

Autor posta:
Grzegorz Gust
Rogóźno

Data dodania: 11-11-2013 16:04:09
Data edycji: 11-11-2013 16:07:48

Witam

Chciałbym zaproponować drobną modyfikację w liczeniu punktów - na wzór... np. not w skokach narciarskich...

Nota najniższa i najwyższa (po jednej) nie byłaby brana pod uwagę.
Problem pojedynczych zaniżonych czy zawyżonych not zniknąłby jak ręką odjął.

Co do oceniania... każdy ma swój system wartości...

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 11-11-2013 16:41:35

Ale się porobiło!

Cieszę się że Pan Łukasz został.

Temat oceniania temat rzeka...poruszany już w wielu wątkach i postach i przypuszczam że i ten nie będzie ostatnim.

Dopóki dla portalu admin nie będzie miał wystarczająco dużo czasu będzie w nim większy lub mniejszy bałagan.

Niektórzy próbowali ale brakło im sił, zacięcia i autorytetu.

Bardzo pomaga dystans którego wszystkim życzę

Autor posta:
Grzegorz Gust
Rogóźno

Data dodania: 11-11-2013 17:48:58

Mam jeszcze jedną, prostą propozycję, która jest łatwa do realizacji.
Jeśli klikasz na gwiazdkę od 1 do 4 (5 bez uzasadnienia) i 6, pojawia Ci się okno tekstowe z uzasadnieniem do wpisania.
Przeczytałem, u jednego z użytkowników (jeśli będzie potrzeba, znajdę to zdjęcie), prośbę o uzasadnienie jedynki, czy dwójki, którą dostał... cisza...
Jeśli uważasz, że dane zdjęcie jest tragiczne, uzasadnij, być może da to twórcy do myślenia i przy następnym zdjęciu, być może, uniknie podobnego błędu....

odsłon wątku: 4435
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.088) / 0.074

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |