Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 11:45:01
No to idźmy dalej...
Od wystawiania plusów jest redakcja , a jedynie komentarze są przywilejem użytkowników...
Nowy sposób nie wszystkim przypadnie do gustu...dlaczego on a nie ja , dostępuje zaszczytu przydzielania szóstek...wybór uprzywilejowanych użytkowników do wystawiania szóstek już trąca o kumoterstwo , to raz , a dwa to jeśli ja bym dostąpił zaszczytu to fory mieli byli amatorzy krajobrazów i makro...reszta była by poszkodowana
Więc grono szacownych osób preferujących jedną dziedzinę foto było by niesprawiedliwie wybrane , pomijając dobrą wolę redakcji...reasumując
Gwiazdki - redakcja
Komentarze - użytkownicy FK
Sprawiedliwiej się nie da...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 12:23:46
Panie Zbigniewie ;-) Już widzę jak pod każdym zdjęciem zostawia Pan komentarz... Ludzie ledwo znajduję czas na przejrzenie wszystkich zdjęć, a co dopiero na komentowanie... Sam osobiście zostawiam słowa pod pracami które czymś mnie przyciągną... Jakiś system oceniania musi być inaczej skąd amator ma wiedzieć gdzie popełnia błędy itp.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 12:36:11
Z całym szacunkiem. Uważam jednak, że szanowna Redakcja, wie co robi przyznając przywilej przyznawania maksymalnej liczby punktów tylko pewnej grupie osób - użytkowników FK. Jestem już chwilę obecny na tym portalu i mam przypuszczenie graniczące z pewnością, iż właśnie ta grupa uprzywilejowanych osób dobrze będzie wiedziała jak wykorzystać swoje uprawnienia niezasłużenie nikogo nie krzywdząc. Aby sensownie deliberować nad niedawno wprowadzonym systemem ocen dajmy mu czas aby się trochę przegryzł. Pozdrawiam serdecznie. ms
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 12:40:23
...ale właśnie tylko komentarz mu takie błędy może wskazać. Co z tego, że ktoś mu da 3 gwiazdki jak nie będzie wiedział dlaczego 3 a nie 5. Poza tym wiemy wszyscy, że o gustach się nie dyskutuje. Jak już zostało wspomniane we wcześniejszym wpisie: "jednemu podoba się córka a drugiemu teściowa" a ja dodam jeszcze, że trzeciemu OBYDWIE. Panie Radosławie - proszę mi wierzyć, wszyscy mamy deficyt wolnego ale rejestrując się na tym portalu czujemy się w obowiązku poświęcać mu i jego użytkownikom (szczególnie tym, którzy rejestrując się tu tego właśnie oczekują) trochę czasu. Wiem, że na Pana sugestie można liczyć więc tym samym wie Pan, że to nie jest aż tak bardzo zajmujące a jakby nie było jest to element naszej wspólnej pasji.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 12:45:43
Dziękuję ;-) Sam portal nie jest nauczycielem fotografii. Może jedynie pomóc w drobnym stopniu... Umiejętności należałoby raczej czerpać z literatury, czy inwestując w sprzęt poszerzać możliwości...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 13:00:36
...ale właśnie tylko komentarz mu takie błędy może wskazać. Co z tego, że ktoś mu da 3 gwiazdki jak nie będzie wiedział dlaczego 3 a nie 5. Poza tym wiemy wszyscy, że o gustach się nie dyskutuje. Jak już zostało wspomniane we wcześniejszym wpisie: "jednemu podoba się córka a drugiemu teściowa" a ja dodam jeszcze, że trzeciemu OBYDWIE. Panie Radosławie - proszę mi wierzyć, wszyscy mamy deficyt wolnego ale rejestrując się na tym portalu czujemy się w obowiązku poświęcać mu i jego użytkownikom (szczególnie tym, którzy rejestrując się tu tego właśnie oczekują) trochę czasu. Wiem, że na Pana sugestie można liczyć więc tym samym wie Pan, że to nie jest aż tak bardzo zajmujące a jakby nie było jest to element naszej wspólnej pasji.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 13:06:16
Nie wiem dlaczego mój post pokazał się dwa razy ale mniejsza z tym. Owszem - literatura nade wszystko i sądzę, że wszyscy jesteśmy tego świadomi, ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że użytkownicy (Ci naprawdę zaangażowani - liczę, że jest ich większość) liczy na podpowiedzi czy słowa, które potwierdzą lub wskażą kierunek nawet co do przyszłej literatury bo może nie o tym czytali.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 13:08:37
Nie wiem dlaczego mój post pokazał się dwa razy ale mniejsza z tym. Owszem - literatura nade wszystko i sądzę, że wszyscy jesteśmy tego świadomi, ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że użytkownicy (Ci naprawdę zaangażowani - liczę, że jest ich większość) liczy na podpowiedzi czy słowa, które potwierdzą lub wskażą kierunek nawet co do przyszłej literatury bo może nie o tym czytali.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 15:32:04
Panie Radku...
Nie pod każdym , ale tylko pod tymi które mnie zaintrygują, tak starałem się robić do tej pory i tak będę czynił nadal,mimo iż wstawianie fotek na portale traktuję jako formę zabawy i relaksu , tudzież samo robienie zdjęć...jak pisałem wcześniej , dla mnie jeden konstruktywny komentarz znaczy więcej niż 100 gwiazdek dodanych beznamiętni i bez emocji...
Zapewne wszyscy widzimy , że kiedy fotka jest niesamowita , rzadko kto powstrzymuje się od zachwytu w formie komentarza...
Pani Ewo podpisuję się pod pani propozycjami...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 19:50:51
Redakcji Foto-Kuriera oraz wszystkim użytkownikom portalu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Na portalu jestem zarejestrowany od 14.01.2011 roku i bardzo długo nie miałem odwagi oceniania zdjęć innych użytkowników, uważnie wczytywałem się w komentarze dotyczące moich zdjęć, jak również oglądałem zdjęcia wstawiane do oceny. To była wnikliwa analiza połączona z czytaniem czasopism i książek o tematyce fotograficznej. Wstawiając swoje zdjęcia na portal miałem od początku do końca świadomość tego, że muszę się liczyć z różnego rodzaju ocenami, jak również z komentarzami. Nie ukrywam, że były zwarcia różnego rodzaju, ale zawsze starałem się sprawę wyjaśnić do końca. Nie będę w tej chwili pisał z kim i kiedy, ale jeżeli mnie ktoś poprosi sprawę przedstawię. Uważam, że wszystkie nieporozumienia na portalu można sobie wyjaśnić, a nawet przyznać publicznie do błędu, co parę razy czyniłem, to jest wartość, którą fotograf powinien cenić najbardziej.
Mamy na portalu 5 Moderatorów, to właśnie oni powinni mieć możliwość natychmiastowego eliminowania zdjęć, które są niezgodne z regulaminem portalu, a nie tylko pisania stosownego komentarza pod zdjęciem, powinno być jedno kliknięcie i zdjęcia nie ma.
Redakcja ustaliła skalę ocen od 1-6 i mam prawo z takiej skali ocen korzystać, mam prawo nie oceniać zdjęcia, zostawić stosowny komentarz do oceny niższej i uważam, że jeżeli będzie on konstruktywny, nikt nie powinien się obrażać, ale wyciągnąć stosowne wnioski.
Proszę nigdy nie zapominać o najważniejszej rzeczy w fotografii, przy ocenie danej pracy, nie oceniam osoby fotografującej, tylko zdjęcie wykonane przez tą osobę, zawsze staram się znależć coś co mnie zaciekawi, zainspiruje, znależć rzeczy, które nie pasują, albo można było je wykonać inaczej itp. Zdjęcia wyjątkowe bronią się same, w zdjęciach trudnych do odczytu, ale dobrych zasługujących na najwyższą ocenę wymagają nieraz kilkukrotnego obejrzenia, wejścia niejako w zmysły fotografa i zrozumienia tej fotografii.
Teraz Redakcja Foto- Kuriera, ma prawo wyboru z dwustu zdjęć najwyżej ocenionych Najlepsze z najlepszych, ale w momencie ukazania się oceny niższej jak 5 i to bez komentarza, nie powinna takiego zdjęcia pomijać, tylko taką ocenę usunąć.
Uważam, że nie ma potrzeby zmieniania czegokolwiek, bo to nic nie da, to my musimy podejść do sprawy uczciwie, Redakcja również i sądzę, że będzie o"key.
Jest mi bardzo przykro, że nikt z redakcji nie poinformował mnie, że nastąpiła zmiana w regulaminie głosowania, myślałem, że na portalu nastąpiła awaria. Uważam, że tak ważna sprawa jak sposób głosowania, powinna odbyć się po uprzedniej informacji, oraz wstrzymania się od wstawiania zdjęć i ich oceny, a na konstruktywnej dyskusji co zrobić, aby było lepiej, wytknąć wszystkie błędy jednej i drugiej strony i podjąć stosowne decyzje. To na razie tyle, jest dużo więcej, ale to..... Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 20:32:56
Witam wszystkich w Nowym Roku. Dawno mnie na FORUM nie było, a tu widzę całkiem rozsądne zmiany . Jestem tu od niedawna i szczerze przyznam, że dziwiło mnie trochę, że fikcyjne konta i ordynarne komentarze tak długo kazały czekać na usunięcie. Zmiana systemu przyznawania ocen (gwiazdek) wydaje się być rozsądną... przede wszystkim powstrzyma "dewaluację" szóstek które zbyt często "lekką ręką" były przyznawane.
Życzę wszystkim w Nowym Roku ciekawych pomysłów i umiejętnego wykorzystania ich w znakomitych kadrach. Niech dobre światło nam wszystkim sprzyja, poczucie humoru nie opuszcza... a i odrobina dystansu do własnych prac nie zawadzi
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 21:19:16
Zazwyczaj oceniałem na 6 najlepsze zdjęcia które moim zdaniem na nią zasługiwały. Wchodzę teraz na zdjęcie które zasługuje na 6 , i go nie ocenie bo nie chce psuć średniej. odważyłem się już ocenić kilka zdjęć na 5 gwiazdek ale napisałem komentarze z przeprosinami że więcej nie mogę i daje sobie z tym spokój nie oceniam.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 22:35:10
Ciąg dalszy moich rozważań.
Po głębszym zastanowieniu się, wprowadzone zmiany budzą jednak we mnie pewne wątpliwości. O ile z zawężeniem zakresu ocen w górnym pułapie skłonna jestem się zgodzić (przy założeniu, że osoby "uprzywilejowane" znajdą czas na "dowartościowanie gwiazdkami" prac naprawdę wyróżniających się - wymaga to bowiem dużo zaangażowania i samodyscypliny), o tyle wątpliwym dla mnie jest zabieg odebrania możliwości oceny prac słabych. Myślę, że warto chociaż przywrócić możliwość przyznawania "**" (2) - trudno bowiem "zdjęcie słabe" ocenić jako "zdjęcie poprawne"... chyba przyznacie Koleżanki i Koledzy, że jest to jednak spora różnica ;)
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 22:36:33
I właśnie do tego prowadzi nowy system ocen - blokada. Mając na uwadze, że moderatorów mamy (jak p. Janusz zauważył) pięciu to przyznam szczerze - front roboty przed nimi bo w rzeczy samej nie będzie nikt oceniał zdjęć naprawdę wyjątkowych by nie zaniżać średniej (jak wspomniał p. Maciej). A przyłączając się do życzeń p. Ewy Kolibczyńskiej ja powiem: niech nam dobre światło PRZYŚWIECA. Uważam, że nowy system jest krzywdzący - nie nas oceniających tylko tych "najlepszych z najlepszych". Poza tym jest dużo racji w tym co napisał p. Janusz i aż się nie mogę doczekać dalszej części. Pozdrawiam wszystkich.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 22:55:44
witam, jest bardzo wiele sugestii dotyczących zmian nowego systemu... Wszyscy chcieliśmy zmian w ocenianiu, jak wspominał niegdys Pan Patrycy czy redakcja całkowite zmiany niosa za soba olbrzymi wkład pracy... oraz nie jest to też takie łatwe...
Osobiście uważam iż nowy system wszedł w życie jakieś 5 dni temu... dajmy mu szanse do końca miesiąca, zobaczymy jak ułożą się zdjęcia chociażby w konkursie miesiąca...jaki będzie to miało wpływ...
Uważam też ze nasz glos i tak bardzo dużo zdziałał skoro redakcja podjęła kroki o zmianie systemu na tyle ile mogła... jak sama redakcja napisała, wszelakie problemy z głosowaniem proszą aby były zgłaszane do nich...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 22:57:25
Jest jeszcze jedna sprawa: ten system powoduje też to, że ludzie przestaną WSTAWIAĆ zdjęcia bo zanim moderator lub użytkownik uprawniony (z nielicznych) zerknie na nie swym łaskawym okiem to zdjęcie już nie będzie miało szans załapać się nawet na najlepsze w tygodniu (zakładając, że na takie mogło by startować). Sama się zastanawiam przed wstawianiem zdjęć choć moje zdjęcia jeszcze pozostawiają wiele do życzenia ale mam też takie gdzie i moderatorzy ocenili na 6 więc oznacza to, że jest "wyjątkowe" więc nie wiem czy się chcę spalać na starcie.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:15:07
Pani Ewo czy nadrzędnym celem fotografii jest miejsce w rankingu ? Proszę śmiało prezentować swoje prace.Dobre zdjęcia nie stracą na wartości przez kilka "niższych" ocen,z marnych i czterdzieści szóstek postawionych na wyrost wybitnych prac nie uczyni
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 04-01-2014 23:22:49
To po co cała ta zabawa w konkursy? Skończmy w ogóle z ocenianiem a zostawmy tylko same komentarze - MI TO NAPRAWDĘ WYSTARCZY. Bo chcę się uczyć biorąc pod uwagę sugestie. Skoro dano nam możliwość stawania w bloki startowe to KAŻDY ale to KAŻDY choćby podświadomie wierzy, że ma szanse wygrać. Dlaczego mamy tu rywalizować? Uczmy się jeden od drugiego.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024