Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 31-12-2013 10:17:25
Bardzo mi się podoba nowy system oceniania, chyba będzie sprawiedliwiej. Zobaczymy... Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, Pięknego światła i wielu okazji do wspaniałych zdjęć. Marcin Stiebal.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 31-12-2013 12:31:50
No cóż, Nowy Rok i takie zmiany. Zastanawiam się tylko, czy w Konkursie Miesiąca i Tygodnia nadal będzie liczona średnia ocen. Biorąc pod uwagę, że tylko ograniczona ilość osób oceniających ma możliwość przyznawania oceny 6 ( w praktyce będą oceniać pewnie 3 lub 4 osoby), zdjęcie które będzie mieć więcej ocen od pozostałych użytkowników, niestety będzie miało niższą średnią, ( np. jeśli jakieś zdjęcie uzyska 36 ocen - w tym trzy 6 , jego średnia będzie niższa niż zdjęcia, które będzie mieć tylko 23 oceny - w tym tak samo trzy 6). No i jeszcze średnia > lub = 5, aby brać udział w konkursie. Teraz wystarczy już jedna lub dwie oceny 4 i zdjęcie nie będzie brane pod uwagę, bez względu na ogólną liczbę ocen. Pozdrawiam
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 31-12-2013 15:02:50
Nowy system oceniania ma szansę się sprawdzić.
Myślę, że, żeby wszystko było w pełni uczciwe, dzisiejsze głosy w konkursie miesiąca grudnia i aktualnym konkursie tygodnia nie powinny być brane pod uwagę.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 31-12-2013 15:31:42
A ja myślę, że wprowadzony teraz nowy system oceniania już w tym miesiącu i tak niewiele zmieni, więc...może przyjmijmy to na spokojnie, a z czasem okaże się jak będzie ..
Wszystkim życzę Wszystkiego Dobrego
oraz samych Udanych Zdjęć w 2014 Roku !
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 01-01-2014 11:55:04
Zgadzam się z panią Agnieszką Jamro, nie trzeba być matematykiem, bo to prosta arytmetyka, żeby stwierdzić, że nowe zasady oceniania mogą, choć nie zawsze muszą, zaszkodzić naprawdę najlepszym zdjęciom. Zgadzam się , że szóstki, były często przyznawane na wyrost, ale przecież są zdjęcia, które na to w pełni zasługują - i takim wypadku nieuprzywilejowani mają do wyboru : albo ocenić maksymalnie na tyle na ile mają prawo, czyli na 5 czym paradoksalnie mogą zaszkodzić fotografii, jak to udowodniła powyżej, na prostym przykładzie pani Agnieszka, lub nie oceniać, żeby nie zaniżać zdjęciu średniej. Przecież to jest absurd, wg mnie nowy system oceniania jest nielogiczny, chyba nie do końca przemyślany. Żeby ocenianie miało sens wszyscy oceniający muszą oceniać wg tej samej skali, dlatego jako nieuprzywilejowany proponuję , żeby NIEUPRZYWILEJOWANI w ogóle nie mieli prawa oceniania zdjęć ,wtedy będzie sprawiedliwiej. Podsumowywując, zasady kto może oceniać a kto nie to jest inna kwestia, ale jeśli ma się prawo oceniać to wg tych samych zasad, bo inaczej ta cała zabawa nie ma sensu. Ja nie będę miał pretensji jeśli takiego prawa do oceniania nie uzyskam, niech faktycznie oceniają zaawansowani użytkownicy portalu. Przy okazji, życzę Wszystkim miłośnikom fotografowania Szczęśiwego Nowego 2014 roku! Paweł Biernat.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 01-01-2014 16:19:08 Data edycji: 01-01-2014 16:20:31
Witamy wszystkich w Nowym, Lepszym 2014 roku
Panie Janie już nadrobiliśmy błąd. Faktycznie zapomnieliśmy o Panu. Co do skuteczności działania nowego systemu ocen to nie chcemy na razie zabierać głosu. Poza jednym drobnym elementem. Teraz średnia ocen, którą musi mieć praca, żeby mogła wejść do konkursu musi być większa niż 4 pkt-y. Tę zależność poprawimy w najbliższym czasie. System oceniania będzie obowiązywał we wszystkich galeriach tematycznych oraz również w Lidze Foto-Kuriera.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 01-01-2014 16:45:18
Dziękuję
Ten się nie myli i nie robi błędów co nic nie robi.
W moim odczuciu nowy system powinien się sprawdzić, oczywiście zawsze się coś znajdzie i czegoś będzie sie można czepić, idealnych rozwiązań nie ma. Popatrzmy na niektóre konkurencje sportowe, są komisje kilku osobowe i też mamy rozbieżności w punktacji.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 07:58:40 Data edycji: 02-01-2014 08:17:25
Witam, życząc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014.
Zgadzam się w 100% z Panem Biernatem. Sądzę, że nowy system oceniania będzie skutkował mniejszą ilością odwiedzin, a tym samym liczbą ocen. Ponad to czy ilość wpisów na FORUM ma być przywilejem do oceny prac?
Ja nie mam tego przywileju, więc wstrzymuję się od ocen, tylko dla tego by nikogo nie skrzywdzić. Moja niska ocena ( bo tylko taką dać mogę ) mogła by obniżyć wartość pracy, której uprzywilejowani dadzą oceny - 6.
Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 09:21:59
Witam Pomysł z ocenami wydaje się być dobry ...
Chociaż tak moim skromnym zdaniem ilość osób tzw. uprzywilejowanych mogłaby być większa.
Np powiększona o tych co mają (powiedzmy 20 ) zdjęć polecanych przez redakcje ????
Udanego, szczęśliwego i obfitującego w udane kadry Nowego Roku wszystkim życzę.
I zdrowia przede wszystkim , bo jak zdrowie dopisuje, reszta sama dobrze sie układa
Pozdrawiam
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 09:35:35
Witam Noworocznie Również i ja tak sądzę, że ten przywilej mogłoby mieć więcej osób. Zgadzam się z sugestią Pana Artura. Nikt w ten sposób nie poczułby się chyba urażony i sytuacja bardziej sprawiedliwa.
Wszystkiego Dobrego na Ten Rok Zdrowia - przede wszystkim Pozdrawiam ze Szwecji, gdzie i tu zimy nie widać. Wczoraj na polu widziałam stado bocianów.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 10:54:43
W sprawie troli cytuję: Robert Babisz
'Najprężniej działające portale albo są ściśle moderowane przez Adminstrację,albo daje się większe uprawnienia Moderatorom i tak dla przykładu :
Ruski 35 photo...ściśle moderowany przez grupę Adminów-Modów i żaden gniot lub lewe konto nie przejdzie a jaki jest ruch i poziom każdy chyba wie. '
Potwierdzam , sam jestem użytkownikiem tego portalu po 2 podejściach, notabene moje krajobrazy odpadły , natomiast makro przeszło...
Więc widać, że wstępne ,,odsiewy' eliminują słabe prace foto i mobilizują przyszłych userów do ambitniejszych zdjęć oraz mogą być straszakiem dla nieudaczników , troli i grandziarzy...
Wracając do FK...
Zauważyłem w ostatnim czasie duży odpływ czy też absensję na tym portalu tzw 'starej gwardii' , czyli ciekawych i ambitnych ludzi , którzy wnosili dużo fajnych i pozytywnych prac , którymi się zachwycałem , teraz ich jest jak by mniej , zapewne powodem takiej sytuacji są wyżej wspomniane problemy...
Dla mnie konstruktywny i szczery komentarz pod fotką ma większe znaczenie niż 50 gwiazdek , które można dobrowolnie zmanipulować...
Najbardziej jestem zainteresowany krytyką , bo ta w pewnym stopniu nakierunkowuje mnie na pozytywne zmiany i zmusza do większego i bardziej kreatywnego podejścia do tego co robię w temacie foto...
Co do 6-tek mam mieszane odczucia,jeśli ktoś dostanie 30-40 szóstek bez jednego komentarza , więc jest to dla mnie bezsensowne...
Sam osobiście przy wstawianiu dobrych ocen staram się komentować prace innych , bo to niekiedy prowadzi do ciekawych konwersacji...
Zdjęcie bardzo dobre wyróżniane dużą ilością komentarzy jest dla mnie bardziej wiarygodne niż te pod którymi nie chcemy się wypowiadać...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 11:52:46 Data edycji: 02-01-2014 11:53:42
Ilość osób uprzywilejowanych będzie rosła wraz z upływającym czasem.
Zachęcamy również do komentowania zdjęć.
Odnośnie odpływu tzw. starej gwardii to zdecydowanie zaprzeczamy tego typu stwierdzeniu.
Rzeczywistość wygląda mniej więcej tak:
Na kilkadziesiąt, blisko 100, nowych osób w serwisie 1-2 osoby usuwa konto z różnych powodów. Takie są fakty. Można powiedzieć nawet, że odsetek usuwających konto jest zdecydowanie mniejszy od przykładu opisanego powyżej.
Ten system ma uświadomić części z Państwa, że ocena 5 jest też bardzo dobrą oceną. I jesteśmy pewni, że większość z Państwa zrozumiała istotę naszego działania.
Trzeba chwili czasu, żebyśmy się do tego przyzwyczaili.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 02-01-2014 12:36:39
Pewnie...
Każdy ma swoje racje...
Co do sugestii w kwestii ocen , może wzorem znanego portalu ,,ceneo' wprowadzić zaawansowane wyszukiwanie czyli rzecz upraszczając...na własnym przykkładzie
Mnie najbardziej przy wejściu na FK interesuje rubryka - ostatnio dodane , wszystkie zdjęcia , po wyświetleniu ukazują nam się wszystkie prace nawet te których tematycznie nie jesteśmy zainteresowani...osobiście preferuję dziedziny w których sam tworzę a więc krajobraz i makro , to priorytety które po zaznaczeniu na stałe w opcjach powinny mi się wyświetlać w pierwszej kolejności co znacznie skraca mi czas wyszukiwania...
W tym się czuję mocny i te mogę oceniać...
Oczywiście w miarę poszerzania dziedzin foto dodaję sobie kolejne...pozdrawiam
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024