Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 20:48:16
Zaraz zaraz bo chyba nie kum-kumam cyt.: "...dla wszystkich poszerzymy oceny w dół o jedną gwiazdkę, czyli uprzywilejowani będą mogli dawać dodatkowo 6 i 1-ki." ...???... Przecież uprzywilejowani mają całą skalę tak? od 1 do 6 to jak to rozumieć? ....
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 21:31:10 Data edycji: 12-02-2014 21:31:53
Odpowiedź dla Pani Ewy Kolibczyńskiej
Dotychczas nikt nie chciał dawać niskich ocen. Jeśli coś drgnęło w kierunku normalności to trzeba tę możliwość udostępnić.
Ale nawiasem mówiąc jestem bardzo ciekawy ilu z Was mili Państwo i jak często przy pracach prezentujących tak niski poziom będzie chciało z tego przywileju skorzystać.
Nie reagowałem na takie wcześniejsze monity bo nie przypuszczałem że będzie to potrzebne dla rzeczywistej oceny prac słabych.
Niestety zdawało mi się że częściej użytkownicy chcieli korzystaj z takiej możliwości raczej jako zemsty na pracach które na to nie zasługują.
Oby tak nie było.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 21:39:01
Odpowiedź dla Pani Ewy Ławickiej
"Być może dla wszystkich poszerzymy oceny w dół o jedną gwiazdkę, czyli uprzywilejowani będą mogli dawać dodatkowo 6 i 1-ki."
Ja tę wypowiedź zrozumiałem tak że od takiej ewentualnej zmiany różnica pomiędzy jedną a drugą grupą zniweluje się od dotychczasowego przedziału na przedział pomiędzy 6 i 1.
Dodatkowo 6 i 1 tzn że reszta mogła by oceniać od 2 do 5.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 21:54:18
Panie Januszu przecież tam jest wyraźnie napisane: "...uprzywilejowani będą mogli dawać dodatkowo 6 i 1-ki." - czyli co? teraz tego nie mają? Niech mi to ktoś jasno wyłoży bo ja nie wiem jak mają uprzywilejowani (to określenie już chyba nie zniknie przez całe to zamieszanie) - nie jestem praktykująca w tej sferze... a jeśli jest tak jak Pan to rozumie to gratuluję umiejętności interpretacji przesłania redakcji... Nadal uważam, że redakcja się niejasno wypowiedziała. I pomyśleć, że już nie chciałam się tu nakręcać...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 22:21:22
Panie Januszu, dziękuję za odpowiedź. Przyznaję, że sama niechętnie stawiam te najniższe oceny (a już z pewnością nie jestem zainteresowana wykorzystaniem ich w formie odwetu). Jest jednak czasami tak, że zdjęcie ma potencjał (temat, wykazanie się umiejętnościami obserwacji czy też poczuciem humoru), a brakuje mu (niemało) tzw. szlifu... i co wtedy zrobić ? W zasadzie można rzeczywiście skoncentrować się wtedy na samym komentarzu (w sumie mnie osobiscie taka forma by odpowiadała)... ale potrzeby użytkowników portalu są różne. Dlatego myślę, że dobrze byłoby przywrócić możliwość "**"
... i jeszcze małe przeprosiny... mój post dot. oceny dwugwiazdkowej jest datowany na 4 lutego, a nie na koniec stycznia (jak ten czas szybko biegnie !)...przytaczam jego fragment:" ....o tyle wątpliwym dla mnie jest zabieg odebrania możliwości oceny prac słabych. Myślę, że warto chociaż przywrócić możliwość przyznawania "**" (2) - trudno bowiem "zdjęcie słabe" ocenić jako "zdjęcie poprawne"... chyba przyznacie Koleżanki i Koledzy, że jest to jednak spora różnica ;)
Pozdrawiam
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 13-02-2014 20:57:14
Ależ..... Szanowna Redakcjo, pozwolę sobie podziękować w imieniu Użytkowników portalu ... bo byłam przecież tylko jedną z wielu Jeśli chodzi o Mściwojów... hmm... należy mieć nadzieję, że rozsądek i dystans do własnych prac zwyciężą.
Pozdrawiam... też z Warszawy
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 18-02-2014 16:51:30
Witamy ponownie
W dniu wczorajszym wprowadzono zmiany w systemie oceniania, zgodnie z zasadami ogłoszonymi wcześniej. Nowy system obowiązuje od 1 lutego i wylicza średnią z każdej grup tzw. uprzywilejowanych i nie, a następnie liczy średnią ogólną.
Tak więc w tej chwili można oceniać zdjęcia nie obawiając się o te, że postawiona maksymalna ocena 5 zdecydowanie wpłynie na obniżenie oceny końcowej zdjęcia.
Nasza 24-ro godzinna obserwacja systemu potwierdziła jego prawidłowe działanie. Ten system umożliwi też łatwiej wychwycić przejawy złośliwości wśród głosujących.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-10-2014 18:58:23
Na chwilę odwiesiliśmy ten temat.
W dniu dzisiejszym poszerzyliśmy grupę osób, które mogą korzystać z pełnej skali ocen o kolejnych ponad 400-tu najaktywniejszych uczestników tego portalu. Mamy nadzieję, że ta operacja przyczyni się do dalszej normalizacji stosunków w naszym gronie.
Będziemy obserwować efekty wprowadzonych zmian i mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z możliwości rozszerzonej skali w sposób rozsądny. Wszelkie nieprawidłowości wynikające z ww. faktu proszę zgłaszać korzystając z zakładki sugestie.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-10-2014 19:23:27 Data edycji: 09-10-2014 19:24:00
Dla osób, którym to prawo na nowo umożliwiono myślę, że dobrze by było, gdyby Szanowna Redakcja poinformowała użytkowników drogą e-mail, gdyż nie każdy przeczyta ten powyższy post na forum, a w trakcie oceniania być może nie każdy zorientuje się, że ma możliwość inaczej ocenić.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-10-2014 19:45:20
Odniosłam wrażenie, że po wprowadzeniu ograniczenia w korzystaniu z pełnej skali ocen, "gwiazdki" były wstawiane z większą rozwagą, co należy odnotować na plus... i tę rozwagę zachowajmy
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-10-2014 19:51:14
Nie dajmy się zwariować. Każdy UDZIELAJĄCY się użytkownik na pewno zauważy biorąc pod uwagę, że zakazane mu do tej pory gwiazdki były czerwone. A przecież "udzielający się" to nie tylko ten co wstawia zdjęcia czy ocenia ale i taki, który interesuje się i uczestniczy na forum a tu można znaleźć wiele informacji.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024