Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-02-2014 18:45:28
Panie Zbigniewie, oczywiście że ma Pan prawo się ze mną nie zgodzić, nawet może być Pan przeciwny temu co piszę.
Śledząc to, co pojawia się w czasopiśmie i to co się dzieje na tym portalu, śmiało mogę stwierdzić, że to dwa RÓŻNE ŚWIATY.
Wspomniane ostatnie wydania Foto Kuriera, przedstawiły co z czym się je, jak się do tego zabrać i jakie można uzyskać efekty.
Panie Zbigniewie, zaskoczył mnie Pana wpis:
"...a makro nie jest w tym względzie priorytetem..."
Zostawię to bez komentarza, bo brzmi to BARDZO STRONNICZO !!!
Nie chodzi tu jak to Pan napisał "...o swoje 15 minut sławy..." tylko o subiektywną ocenę.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-02-2014 20:19:07
wątek zaczyna zmierzać złą drogą... Panie Marcinie nie sądziłem, że można coś takiego napisać! proszę trzymać emocje na wodzy!
niestety, dowiedziałem się, że kilku naszych kolegów i koleżanek postanowiło nie uczestniczyć w portalu (brak głosów, brak wgrywania zdjęć itd.) głównym powodem jest jak to sami nazwali mieszanie w systemie oceniania...
przed zmianami najlepsze zdjęcie było ocenione średnio na 45-50 osób w porównaniu do lat wstecz to i tak było bardzo mało... w styczniu wygrało zdjęcie które oceniło 25 osób. dodam że liczba zdjęć biorących udział w konkursie nie przekroczyła nawet 100! ba! nawet 70...
niestety do galerii wchodzę co kilka dni aby wstawić lub ocenić prace... zauważyłem też, że bardzo dużo bardzo dobrych fotografii przechodzi do historii bez echa... wiem! dobre zdjęcie obroni się samo, ale mam wrażenie, że tak się nie dzieje... jeśli jestem w błędzie to proszę Mnie poprawić!
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-02-2014 20:58:34 Data edycji: 09-02-2014 21:02:36
Panie Łukaszu, Panie Januszu dopóki system oceniania będzie taki jaki jest albo taki jak poprzedni a nie będzie jasny i prosty to będą różne domysły i oskarżenia. Nie można nikogo ganić za to że napisał coś co myśli, pewnie inni też mają jakieś inne skojarzenia i domysły. Rolą Redakcji jest tworzenie takich zasad na portalu aby nie dochodziło do takich domysłów i przykrych sytuacji. Zabawa zabawą, ale ta zabawa powinna mieć czyste, jasne i sprawiedliwe zasady.
zh
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-02-2014 21:26:45
Panie Łukaszu, po ponad trzech miesiącach postanowiłem ponownie wstawiać zdjęcia i oceniać prace innych.
Wróciłem z myślą że system ocen został zmieniony, a tu niestety rozczarowanie.
Pisałem do Redakcji Foto Kuriera w tej sprawie, ale zapewniano mnie że taki jest system ocen i stanęło na niczym.
Zgadzam się z opinią i sugestią Zbyszka.
Zobaczymy co przyniesie ten miesiąc.
Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 09-02-2014 21:33:18
Wiecie co???? Temat, który jest tu poruszany nie ma końca i mieć nie będzie bo jakie by nie było rozwiązanie problemu zawsze znajdzie się ktoś kto będzie niezadowolony i będzie "jątrzył" jak to jest niesprawiedliwie. Czy wiecie, że w tym temacie jest już ponad 260 postów? I co? Czy odniosło to jakiś skutek? OWSZEM - przykre stwierdzenia i domysły (jak powiedział mój poprzednik p. Zbigniew). Ja naprawdę nie oczekuję OCEN a wskazówek, chcę się uczyć bo mi się to kurna podoba - ta cała FOTOGRAFIA - ale nie wiem, czy nie zaczynam się tu zniechęcać przez to całe zamieszanie. Faktem jest, że redakcja STRASZNIE nam wszystkim zamieszała i bez uprzedzenia pozbawiła praw ale niech by się wreszcie wykazała ZŁOTYM ŚRODKIEM ...którego chyba ciężko będzie im znaleźć. Frustracja się szerzy DROGA REDAKCJO.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 10-02-2014 08:56:35
Zgadzam się w całej rozciągłości z p. Ewą "frustracja się szerzy DROGA REDAKCJO"... Każdy dzień zaczynam tym portalem od kilku ładnych lat i widzę spadek zainteresowania od czasu zmian w ocenianiu. Mnie osobiście nie zależy na super ocenach, bo nie mam szans na żadne konkursy czy wyróżnienia i zdaję sobie z tego sprawę. Boleję jednak, że za chwilę można stracić możliwość oglądania naprawdę świetnych prac i otrzymywać konstruktywnych komentarzy od fachowców. Oni to stopniowo zawieszają swą działalność, lub odchodzą. Może dojść do tego, że zostaną tu sami amatorzy i kto nas będzie uczył?! Moim zdaniem za dużo jest tu pisania o metodach oceny. Redakcja już podjęła decyzję i nie ma co bić piany... poczekajmy jak sprawa się rozwinie, zawsze zmiany przynoszą niepokoje.
Pozdrawiam Redakcję i uczestników.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 10-02-2014 10:43:18
Szanowni Państwo
1. Jak to ktoś słusznie zauważył za zmiany systemu ocen odpowiedzialni są jedynie uczestnicy serwisu. Gdyby nie było lewych kont, gdyby nie rozdawanie 6 na lewo i prawo, bez TWA to zmian by nie było
2. Według nowego systemu są dwie grupy oceniających:
A. uprzywilejowanie (których oceny oznaczone są na czerwono)
3. Stwarzamy Państwu możliwość zabawy w ocenianie zdjęć.
Można z tego skorzystać lub nie. Nie ma i nie będzie przymusu oceniania zdjęć
KOLEJNA PROPOZYCJA
4. Najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji jest wyłączenie oceniania zdjęć.
5. Zostawimy wtedy jedynie komentarze. Nie będzie żadnych nagród i problemów związanych ze sponsorami. Nie będą potrzebne żadne statystyki, a wątki temu podobne nie będą miały znaczenia.
6. Kolejna korzyść nie będzie osób stucznie zawyżających oglądalność swoich zdjęć
7. Będzie cicho spokojnie i bez emocji
8. Nie będzie uprzywilejowanych (patrz rozsądnie oceniających tzn. mających swoje zdanie)
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 10-02-2014 10:51:03
I jeszcze jedno. Panie Łukaszu ilość zdjęć dopuszczonych do konkursu miesiąca w styczniu była mała gdyż nie zmieniliśmy wtedy średniej ocen. Nadal obowiązywała ocena > od 5. Od lutego jest prawidłowa średnia tj. większa niż 4.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 10-02-2014 12:39:40
proponuję zamknąć ten wątek bez dna i zająć się fotografią konkretnie!
redakcja dość klarownie przedstawiła nam wizję przyszłości portalu w punktach 4-9. Ja na pewno nie chcę by portal zamienił się głuche ściernisko.
powracam do Mojej myśli - z początku - której będę się trzymał... chcieliśmy zmian? redakcja nam je zapewniła! teraz czas na naszą kolej i danie szansy systemowi. byłem przeciw, po styczniowej próbie ale redakcja powyżej mi wyjaśniła na czym polegała niska liczba zdjęć w konkursie.
róbmy dobre zdjęcia i martwmy się tylko o dobre światło!
to Mój ostatni wpis w tym wątku bo jak dla Mnie wszystko zostało wyjaśnione. jeśli ktoś chce uzyskać na prawdę wysoką ocenę i wyróżnienie to zapraszam do konkursu Ligii FK!
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 10-02-2014 12:55:11
Popieram p. Łukasza. Dalsze nasze wywody na ten temat nic nie pomogą a tylko się nakręcamy (jeden drugiego). Jestem za zamknięciem tematu. Uważam, że padło już tyle propozycji, że dyskusja staje się już "jałowa".
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych prac
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 17:29:28
Ja natomiast uważam, że wszyscy, którzy mają prawo oceniania powinni mieć do dyspozycji taką samą skalę ocen, a jeśli są nieuprzywilejowani to lepiej ,żeby nie oceniali w ogóle, wtedy będzie sprawiedliwie. Ja osobiście nie będę miał pretensji, że jako nieuprzywilejowany nie będę mógł głosować. Spotkałem się z opiniami, że szóstki były rozdawane na wyrost, jest w tym dużo racji, ale z drugiej strony, kiedy widzę fotograficzny koszmarek i mam ochotę wystawić 1 lub 2 to mogę co najwyżej dać 3, a to przecież znaczy, że zdjęcie jest poprawne, więc lepiej zrezygnować z oceniania, bo jak ta 3 miałaby się do ,,bardzo dobrego' zdjęcia ocenionego na 4 ? Podsumowywując nowy system jest wysoce niedemokratyczny delikatnie mówiąc, jestem przeciw, a portal jest OK, więc bez względu na system oceniania nadal będę korzystał z możliwości wystawiania zdjęć, bo chyba to jest dla większości najważniejsze! Pozdrawiam wszystkich! P.B. Podobnie myślącym
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-02-2014 19:52:21
Jak zwykle Pan Janusz nas skutecznie wyręczył w wyjaśnianiu faktu zniknięcia uprzywilejowanej 6-ki
Panie Pawle pańska uwaga odnośnie niskich ocen jest słuszna. Przemyślimy temat. Być może dla wszystkich poszerzymy oceny w dół o jedną gwiazdkę, czyli uprzywilejowani będą mogli dawać dodatkowo 6 i 1-ki.
Czy ktoś z Państwa ma podobne zdanie co Pan Paweł?
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024