Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek Nowe zasady oceniania

Nowe zasady oceniania

Autor posta:
Justyna Walichniewicz
Coin

Wątków: 1
  Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania
Data dodania: 19-12-2013 21:27:08

Przybicie tej " 5 " zawsze będzie chyba kontrowersyjne
1. Jedni oceniają tak prace, do których nie mają uwag, czyli że wg oceniającego, praca jest bdb wykonana itd, ale zabrakło w niej tego czegoś, co wprawiło by odbiorcę w zachwyt...
2. Drudzy oceniają pracę na 5, bo to i to i tłumaczą, że " za to minus, czyli gwiazdka mniej "...
Dlatego autor, który chce się w to zagłębić, nie wie co ma myśleć. Podoba się w końcu czy nie i domaga często uzasadnienia.
Moi Drodzy, jeśli chodzi o mnie, to jeśli zdarzy się jakaś gdzieś " 5 " ode mnie, to proszę, patrz punkt 1.

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Wątków: 13
Data dodania: 20-12-2013 00:21:55

Panie Łukaszu moje słowa bardziej były skierowane do Redakcji, nie do Moderatorów.
Chodzi mi o to, że Redakcja nie zawsze sprawdza sugestie, zgłoszenia nadużyć, zgłoszenia Moderatorów.
Wiele razy piałam, zgłaszałam i owszem zazwyczaj problem był rozwiązany, ale wiele razy niestety nie.

Tutaj - szczególnie ostatnio - chcąc zwrócić uwagę Redakcji, że jest problem trzeba chyba poruszyć niebo i ziemię ;)
Ja również napisałam do Redakcji, na forum i poprosiłam kilka osób o to, aby każdy dodał coś od siebie.
Niestety wiele osób nie chce udzielać się na forum, każdy widzi co tu się dzieje, ale nie każdy ma odwagę powiedzieć o tym "publicznie" na forum.

Podobnie jak Justyna uważam, że największym problemem są fikcyjne konta osób, które zaniżają oceny innym, torują sobie drogę do podium, robią zamieszanie i psują atmosferę w galerii.

Co do systemu oceniania i konkursu miesiąca, to może lepiej by było, gdyby to Redakcja wybierałam pierwsze 3 miejsca spośród - nie wiem - 50 - 100 - 150 najwyżej ocenionych zdjęć, tak jak miało to miejsce kiedyś, przy okazji różnego rodzaju konkursów.
Wiele bardzo dobrych zdjęć po przyłożeniu właśnie takiej jednej "5" ląduje gdzieś bardzo daleko.

Dzisiaj dostałam odpowiedź od Redakcji, że coś tam już zostało zrobione - na pewno usunięto ten brzydki komentarz, a informatycy nadal coś tam sprawdzają.

pozdrawiam

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 20-12-2013 01:18:30

Mam jeszcze taki pomysł w sprawie Internetowego Konkursu Miesiąca.

Nie wiem jak to nazwać, takie dodatkowe głosowanie - dogrywka - system poleceń,
osób uprzywilejowanych: Panowie z Redakcji, Eksperci, Moderatorzy......
z pośród najwyżej ocenionych zdjęć w danym miesiącu każda z tych osób wybiera swoich faworytów do podium, przykładowo 5 - 10 zdjęć.
Wiadomo każdy wybierze inny zestaw zdjęć, ale z pewnością pewne zdjęcia będą się powtarzały i te które dostaną najwięcej "głosów" od takiego jury wygrywają.

Obecny system niestety nie sprawdza się, pewne osoby tworzą celowo fikcyjne konta i to po kilka,
aby sobie pomóc i wygrać, torując sobie drogę zaniżając oceny innym, oraz doceniając własne zdjęcia,
co prawda nic to nie daje takiemu delikwentowi, a cierpią na tym tylko bardzo dobre zdjęcia, które dostaną zaniżoną ocenę i spadną gdzieś na bardzo daleką pozycję.

Może właśnie takie dodatkowe głosowanie ukróciło, by zakładania fikcyjnych kont,
bo przy takim dodatkowym głosowaniu zakładanie fikcyjnych kont nie miałoby żadnego sensu.

Autor posta:
Robert Babisz
Głogów

Wątków: 0
Data dodania: 20-12-2013 06:07:23
Data edycji: 20-12-2013 06:10:10

Jeśli Administracja nie ma czasu zając się portalem to mz trzeba dac więcej uprawnień Moderatorom.Może najlepiej było by zmienic system na plusowy ? i zdjęcia z największą ilością plusów były by uwwzględnianie w konkursach.System "lajkowy" jakoś do mnie nie trafia bo kojarzy się z fejsbrukiem i pewnie zaczęły by się drwiny i żarty
Tak po mojemu przyznac Modom głos o sile 5 lub 10 plusów...co do zdjęc wyróznianych też powinni to robic też Moderatorzy.
Pewnie pokazały by się głosy że jest to niesprawiedliwe ale nie ma żadnego systemu który by wszystkim pasował.
Co do lewych kont i słabych zdjęc - też dac uprawnienia Modom którzy mogli by takie rzeczy wyławiac,oczywiście z uzasadnieniem a Admini podejmowali by decyzję.

Najprężniej działające portale albo są ściśle moderowane przez Adminstrację,albo daje się większe uprawnienia Moderatorom i tak dla przykładu :

Ruski 35 photo...ściśle moderowany przez grupę Adminów-Modów i żaden gniot lub lewe konto nie przejdzie a jaki jest ruch i poziom każdy chyba wie.

Z Polskiego podwórka...wyśmiewany kiedyś fotoik w tej chwili bardzo dobrze sobie radzi,Modzi mają tam dośc duże uprawnienia,zmieniono system na plusowy,efekty widac.

Przykłady można mnożyc,wystarczy tylko trochę pogrzebac w sieci,ale trzeba chciec

Autor posta:
Justyna Walichniewicz
Coin

Wątków: 1
Data dodania: 20-12-2013 07:56:03

Pan Robert napisał wszystko, o czym ja wczoraj pomyślałam, a zapomniałam dopisać.
To zrozumiałe, że Redakcja ma sporo ważniejszych dla siebie spraw i mimo zapewne szczerych chęci, najzwyczajniej nie ma czasu na rozpatrywanie każdego zgłoszenia problemu na portalu. Ale nie ma sytuacji beznadziejnej. I tu pytanie.
W jakim celu wyznaczono pięciu Moderatorów, którzy nie mają konkretnych uprawnień do działań w galerii ?
Usuwanie SPAMÓW, linków, zdjęć z linkami, usuwanie obraźliwych komentarzy czy wreszcie tych żałosnych fikcyjnych kont i itd...
Mamy mocno zaangażowanych Moderatorów w portal, którzy codziennie są czynni w galerii. Dlatego uważam, że to dobry pomysł, aby dać im więcej uprawnień, co w dużym stopniu odciążyłoby Szanowną Redakcję.

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 20-12-2013 11:38:54

Bardzo podoba mi się pomysł Roberta z plusami, oraz "siłą" plusów, proste i powinno być skuteczne.

Przepraszam za błędy w poprzednich postach

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 20-12-2013 11:42:35

Jestem za!! ;-)

Autor posta:
Artur Zachwieja
Opole

Wątków: 11
Data dodania: 20-12-2013 13:30:52

To wydaje sie być jedyne sensowne rozwiązane ...
Jestem na tak

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 20-12-2013 13:33:57

Pomysł z Moderatorami mógłby się sprawdzić ale Admin musiałby mieć do nich zaufanie a raczej ma małe albo niepełne.

Sami w tym pomagamy bo czasem "żremy się" między sobą albo działamy niekompetentnie.

Wybrani Moderatorzy to osoby z większym stażem portalowym i poświęcające mu teraz lub w przeszłości więcej czasu a niekoniecznie z autorytetem i z gruntowną znajomością warsztatu. Ja na przykład jestem samoukiem.

Pan Kostowski był kiedyś nawet zawieszony w funkcji Moderatora bo podjął decyzję niezgodną z opinią reszty Redakcji ;-) (Pamięta to ktoś jeszcze?)

Ponadto gdyby w przyszłości docenione były określone prace pojawiałoby się mnóstwo teorii spiskowych że "ręka rękę myje" ten tego zna a z tamtym się przyjaźni i temu podobne.

Proponuję całkowicie pozbyć się Konkursu Miesiąca. Resztę niech wybiera anonimowo Redakcja i spory ucichną a pozostanie tylko radość z prezentowana swoich fotografii oraz podziwianie innych i uczenie się od siebie nawzajem.

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 20-12-2013 13:41:35

Pamiętam ;-) Generalnie gdyby nie było walki o "nagrody" to po co oceny... Tego też można by się pozbyć, a nastała by cisza przerwana od czasu do czasu jakimś komentarzem... Nie było by powielanych kont itp. złośliwości... ;-)

Autor posta:
Agnieszka Rusinowska
Warszawa

Data dodania: 20-12-2013 13:50:21

Dokładnie tak. Chęć posiadania wpisu pod zdjęciem z zajętą lokatą przesłania niektórym osobom radość z fotografowania
Nie każdy chce brać udział w tym dziwnym wyścigu,więc wprowadzenie możliwości blokowania ocen wydaje się być sensownym rozwiązaniem.

Autor posta:
Artur Zachwieja
Opole

Data dodania: 20-12-2013 13:51:48
Data edycji: 20-12-2013 13:56:52

Jeśli już mowa o konkursie miesiąca.
To moja propozycja jest taka by o pozycji decydowała średnia wszystkich ocen a nie tylko noty za 6 gwiazdek.
I skończy się (przepraszam za wyrażenie) marudzenie typu:
"Tak dobrze szło a na dzień przed końcem bez uzasadnienia dał mi pięć gwiazdek".
;)

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
Data dodania: 20-12-2013 13:56:43

Panie Arturze

Przecież teraz tak jest. Średnia jest liczona z wszystkich ocen. Właśnie dlatego jedna piątka eliminuje z podium.

Autor posta:
Artur Zachwieja
Opole

Data dodania: 20-12-2013 14:00:04

Jak tak to przepraszam .
Przyznam się, że nie zauważyłem zmiany

Autor posta:
Artur Zachwieja
Opole

Data dodania: 20-12-2013 18:57:53

Wchodzę, znaleźć próbuję ...
i oczom swym nie wierzę Pan "Wilk" , Rokosz czy ilu ich tam wcieleń miał - znikł zdjęć brak, ocen wystawionych brak Niesamowite!!!!!!
Wielkie dla administracji
Pozdrawiam

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 20-12-2013 19:28:45

Oby częściej... ;-)

Autor posta:
Teresa Dziedziech
Kazimierza Wielka

Data dodania: 20-12-2013 19:38:52

Najwyższa pora, bo konto pana Wilka już dawno powinno być usunięte, zanim pan Wilk stał się panem Rokoszem ;)

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 20-12-2013 20:20:15
Data edycji: 20-12-2013 20:20:54

Moi drodzy proszę zwrócić uwagę na 1sze i 3ie zdjęcie jak dotychczas w konkursie m-ca. Redakcja już medale rozdała... ;-)

odsłon wątku: 21922
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.161) / 0.152

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |