Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 28-01-2014 22:38:37 Data edycji: 28-01-2014 22:43:57
Chciałam na podstawie poniższych przykładów przedłożyć moje wątpliwości.... hmmm...
Nie mam nic przeciwko temu https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_tygodnia,,1,163361_1,p1,mlodziak.html#czytaj zdjęciu p. Roberta - jest świetne.. ale chciałam posłużyć się nim jako przykładem: ocen 10, w tym 4 "szóstki", a reszta "piątki" (jest na I miejscu w konkursie tygodnia)... a zdjęcie p. Adama (które jeszcze bardziej mi się podoba z uwagi na uchwycony moment - jest akcja... to tak na marginesie) https://www.foto-kurier.pl/galerie/aktualne_zdjecie_tygodnia,,1,163267_4,p1,.html#czytaj , wydawałoby się bardziej docenione: 17 ocen w tym 5 "szóstek", a reszta "piątki", jest w klasyfikacji na miejscu dalszym. Wiem, że to czysta matematyka... i że jak mawiał G. Barr : "To, że zdjęcie jest popularne nie znaczy, że jest dobre"... ale myślę, że ten przykład może być przyczynkiem do dalszej debaty nad systemem oceniania. Wiem, że żaden system nie jest doskonały... ale nie zawadzi obserwować jego skutki i go doskonalić... troszeczkę w nim brak logiki... takie jest moje odczucie...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 28-01-2014 22:58:10
Zwraca Pani uwagę na ciekawy problem.
Niemniej jednak zdjęcia dzielą 2 dni. Wraz z narastaniem ocen do zdjęcia Pana Babisza sytuacja będzie "normalnieć" ponieważ średnia arytmetyczna będzie spadać.
Ale faktycznie jeśli sytuacja zaistnieje na przełomie miesięcy może być dziwnie.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 28-01-2014 23:45:37
... no właśnie, Panie Januszu, napisał Pan w odniesieniu do moich spostrzeżeń: "...faktycznie jeśli sytuacja zaistnieje na przełomie miesięcy może być dziwnie"... + na przełomie tygodni. Mając świadomość (subiektywną bardzo ) walorów własnego zdjęcia wystarczy wstawić je (z pełną premedytacją) w ostatnich dniach trwania danego "cyklu konkursowego", zebrać minimalną ale akceptowalną ilość doskonałych ocen i... wieniec laurowy pozostaje wtedy w zasięgu ręki - to dla tych, dla których jedynie podium jest istotą. Przy istniejącym systemie istnieje chyba zatem tylko jeden wiarygodny sposób wyłonienia prac naprawdę dobrych: weryfikacja przez PROFESJONALISTÓW związanych z Redakcją (?) np. pierwszej piątki (może trójki... może dziesiątki... nie wiem...) prac wybranych "siłą gwiazdek" i ustalenie kolejności. Tylko... to dodatkowe obciążenie dla PROFI ... i chyba przeczy założeniu podstawowemu (było takowe ?): wybieramy my, czyli userzy-amatorzy portalu.
Dodam tylko... że gdybym przypadkiem nie zwróciła uwagi na oceny pod wskazanymi przeze mnie w poprzednim poście zdjęciami (gratuluję autorom pięknych przyrodniczych fotografii... podziwiam ), to nie przedstawiłabym tu moich wątpliwości .
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:04:04
W pełni się zgadzam z p. Ewą, pisałam zresztą o tym problemie już dwa razy i nadal nic. I takim to sposobem w konkursie na zdjęcie tygodnia wygrało zdjęcie wgrane 28.01 - czyli w ostatnim dniu konkursu, które zdobyło zaledwie 10 głosów (minimum), w tym cztery 6, na drugim miejscu było również zdjęcie, które zdobyło 10 głosów (swoją drogą ciekawe dlaczego zdjęcia z taką samą średnią ocen i ilością głosów nie zajmują pozycji ex aequo, i co decyduje, które jest pierwsze), natomiast zdjęcie p. Hudobskiego ocenione przez 18 osób (w tym siedem ocen 6 ) jest dopiero trzecie. Podobnie zresztą jest ze zdjęciami z pozycji czwartej, piątej, szóstej itd. Wszystkie wyróżnione zdjęcia są niewątpliwie bardzo wartościowe i konkurs tygodnia to tylko zabawa, ale pozostaje pewien niesmak, gdy o kolejności zdjęć decyduje w wątpliwy sposób naliczana średnia, albo raczej czysty przypadek. Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej zabawie, szczególnie osoby, których zdjęcia były najczęściej oceniane, co dla mnie oznacza, że najbardziej się podobały. Może jednak jest jakaś nikła szansa, że Redakcja przemyśli obecny system ocenianie i wprowadzi jakieś korekty.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:16:49
W konkursie tygodnia jak i miesiąca powinna decydować średnia czyli np 5,55 Co do ceny ex aequo najprawdopodobniej zadecydował czas która z nich miała jako pierwsza wysoką średnią tak mi się wydaje, aczkolwiek nie jestem pewny... Ostatnio nie śledzę, bo jest trochę zawirowań... ;-)
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:23:27
Już dawno pisałem, ze decydować powinno nie średnia ocen , tylko ilość łącznych uzyskanych punktów .
Dopiero przy jednakowej sumie punktowej byłaby brana pod uwagę ocena średnia.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:28:22
Zgadzam się z p. Arturem. Przy obecnym systemie oceniania, z ograniczoną ilością użytkowników mogących wystawiać ocenę 6, łączna ilość uzyskanych punktów powinna decydować.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:29:30
Kiedyś tak było, decydowała ilość punktów... Średnia ma za zadanie zmniejszenie ilości fikcyjnych kont... 6ki mogą zniwelować złośliwą ocenę zaniżającą...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:36:01
Złośliwych ocen raczej nic nie może zniwelować. Jak ktoś będzie chciał, to nadal może mieć fikcyjne konta i wystawić kilka ocen zaniżających, których nawet kilka 6 nie zniweluje, a średnia zdjęcia automatycznie spada. Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby wielu osobom chciałoby się tworzyć po kilka fikcyjnych kont, żeby głosować na swoje lub swoich faworytów zdjęcia po kilka razy. Zresztą taki proceder wcześniej, czy później zawsze zostanie wykryty. Za to teraz, zdjęcie z minimalną ilością głosów wygrywa, bo ma najwyższą średnią - czy to jest fair?
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:39:53 Data edycji: 29-01-2014 15:52:16
Jednego jestem pewien - nie może wrócić system klasyfikacji na podstawie sumy punktów ponieważ zdjęcie z mnóstwem ocen np jedynek wygrałoby ze zdjęciem z samymi wysokimi ale z mniejszą ilością oceniających.
Musi być zatem tak.
Pierwsza selekcja po 21 ocenach musi bazować na średniej a następna selekcja już w grupie zdjęć z wysoką średnią o miejscu musi decydować najwyższa ilość punktów.
O takie rozwiązanie apeluję do Redakcji pozostawiając obecne sposoby oceniania.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:47:05
Ośmielę się tylko wspomnieć, że podobny przykład przedkładałam na forum 10 stycznia (jednak nikt mi wtedy nie odpowiedział) dziękuję więc Pani Ewie, że też to zauważyła bo wreszcie są jakieś echa.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:47:18
Słusznie, Panie Januszu, tylko selekcja po 21 ocenach dotyczy konkursu miesiąca, a co z konkursem tygodnia? Tutaj musiałaby być ta sama zasada, tylko po 10 ocenach. Ale generalnie, wydaje mi się, że mamy taki zapis w regulaminie, że do konkursu brane są pod uwagę tylko zdjęcia ze średnią 5 i powyżej (chociaż ciągle nie zostało podane, czy po zmianach oceniania ta średnia ostatecznie nie spadła do 4). W takim razie nie ma problemu, żeby decydowała ilość punktów wśród zdjęć, które osiągnęły minimalną wymaganą średnią.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:48:17
Pani Agnieszko, długo czekałam na choć jeden glos wsparcia w sprawie Panie Radosławie... nie wierzę, że to co Pan napisał o średniej jako jedynym kryterium naprawdę Pan przemyślał do końca... ;)
Panie Arturze... popieram Pana !
Ponawiam tylko pytanie (jestem tu od niedawna i mogło mi coś umknąć), które pośrednio wybrzmiało w moich poprzednich postach: Czy konkurs tygodnia i konkurs miesiąca to konkursy na najpopularniejsze i najbardziej podobające się zdjęcie z punktu widzenia userów... ?? Jeśli TAK, to system szwankuje.
Jeśli chodzi o rzeczywistą w a r t o ś ć zdjęć, to przecież są one wtórnie wybierane i nagradzane (publikacja) z 200 zdjęć miesiąca (wskazanych przez użytkowników w czasie glosowania)... więc niech "system glosowania" będzie w miarę rzetelny ;)
Są inne konkursy: tematyczne czy też Liga Fotokuriera, które rządzą się całkiem innymi prawami... i tam oczekujmy na pierwszych miejscach prac naprawdę dobrych (w ocenie Komisji, a nie użytkowników portalu). Strasznie się rozgadałam... przepraszam...
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 29-01-2014 15:57:57
... i jeszcze dodam... bo przed ostatnim moim postem jeszcze pośrednie weszły:
Panie Januszu, przecież ja nie mówię o zmianie obecnych uprawnień do stawiania najniższych i najwyższych ocen... więc chyba zalew jedynek nie grozi I nikt nie mówi, że tylko ilość punktów by się liczyła, a łącznie ze średnią: można ja ustalić na jakimś przyzwoitym poziome... chyba o to Panu Arturowi chodziło, czyż nie ?
Pani Ewo, te "echa" to mogły się dopiero odbić po pewnym czasie działania przyjętych zmian... i chyba TERAZ to właściwa pora aby wrócić do dyskusji... mamy chyba podstawy do wyłuszczenia naszych spostrzeżeń
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024