Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 12-01-2014 18:35:34
Witam po pewnej wymuszonej absencji.
Bez względu na to czy nowe zasady oceniania się przyjmą czy nie, ja pragnę wyrazić zadowolenie z tego że Redakcja (czytaj Administrator) nie pozostaje głuchy na głos "ludu".
Cieszy mnie też jakby większa ostatnio obecność Admina w dyskusji i wydarzeniach.
Moim zdaniem to na ten moment jedyny sposób na tzw normalność w portalu.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 14-01-2014 09:44:17 Data edycji: 14-01-2014 09:45:58
No tak to widać. Użytkownicy portalu dodają jakby mniej zdjęć (tak mi się wydaje) ale mnie osobiście nowe zasady zachęcają do częstszego zamieszczania swoich prac tutaj Z tym portalem zaczynałem swoją przygodę z fotografią.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 14-01-2014 17:42:28
Nowy system oceniania działa już od jakiegoś czasu, ale niestety, tak jak pisałam już wcześniej, zdjęcia bardzo dobre ocenione przez większą liczbę osób tracą w konkursie na zdjęcie tygodnia i miesiąca, w porównaniu z również bardzo dobrymi zdjęciami, ale ocenionymi przez mniej uczestników portalu. Taką sytuację mamy obecnie w konkursie tygodnia i miesiąca. Przy takiej samej, lub nawet większej ilości uzyskanych 6, zdjęcie traci, chociaż zdecydowanie zwróciło uwagę większej ilości osób, które niestety nie były uprawnione do przyznania oceny 6 i wystawiły najwyższą możliwą - 5. Czy istnieje jakaś szansa, żeby to się zmieniło, bo najwyraźniej system liczenia średniej przy obecnym sposobie przyznawania ocen nie do końca się sprawdza.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 14-01-2014 17:49:01
A może system punktowy???
Tym bardziej, że i tak przy zdjęciach jest podawana ilość punktów.
Dopiero w sytuacji gdzie była by ta sama ilość punktów , o miejscu w rankingu decydowała by średnia .
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 15-01-2014 10:14:06
Mamy już podobną kategorię - najczęściej oceniane. Sytem punktowy się nie sprawdził. Ilość lewych ocen spadła, ale ruch jest na podobnym poziomie, moźe nawet jest nieco większy. Nowi użytkownicy przybywają. Życzę odważnych ocen
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 20-01-2014 09:01:47 Data edycji: 20-01-2014 09:02:31
To fakt mam trochę mniej czasu więc rzadziej zaglądam do serwisu . Ale proszę się nie martwić lub nie cieszyć nie będzie to trwało wiecznie.
Z konta redakcyjnego odpowiadają różne osoby w sprawach ogólnych
Ten wątek dotyczył zmian ogólnych toteż nie widzę większego sensu, żebym angażował się w tę dyskusję.
Ze swojej strony mogę jedynie dodać, do tego tematu rzeki, że oceny i poziom prac w serwisie zależą tylko i wyłącznie od jego użytkowników Żaden system nie jest idealny. Wprowadzone zmiany sprawiły jedynie, że mniej "genialnych prac" jest oznaczana 6., która powinna być zarezerwowana dla prac naprawdę wybitnych.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 20-01-2014 09:18:55
Jest w tym dużo racji ale proszę nie zapominać że poziom każdego portalu fotograficznego i nie tylko fotograficznego jest też ściśle zależny od jego administrowania i moderowania.
Im bardziej puszczony samopas tym staje się mizerniejszy a im bardziej moderowany tym poziom staje się wyższy.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 20-01-2014 11:21:18
Panie Januszu. Stworzyliśmy Państwu moźliwości fotograficznej zabawy. Mamy moderatorów, którzy robią to co robią. Redakcja zdobywa sponsorów, wprowadza treści na stronie itd. Traktujemy naszych użytkowników jako osoby dojrzałe i większość taka jest. Ale fotografia to emocje i nie da się ich uniknąć za pomocą żadnych działań administracyjnych i niech tak będzie
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 20-01-2014 14:32:44
Zgadzam się.
Tzn że razem mamy rację bo te opinie się uzupełniają a nie wykluczają.
Nieprzerwanie dziękuję za możliwość takiej miłej zabawy w której uczestniczę od samego jej początku i dostrzegam jej dynamiczny rozwój.
Niemniej jednak chyba żadne szanujące się pismo fotograficzne nie może już dzisiaj cieszyć się szacunkiem bez współistnienia ze stronami internetowymi.
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 20-01-2014 16:34:41
Tylko prawda jest taka, że to nadal wydanie papierowe utrzymuje tę stronę i dlatego proszę się nie dziwić, że to ono jest oczkiem w głowie całej redakcji.
Prawdą jest też, że dzięki kontaktom z użytkownikami serwisu czasopismo może być coraz lepsze i ciekawsze i dlatego wydawca decyduje się na stały rozwój serwisu. Proszę zauważyć, że nasz serwis daje użytkownikom możliwość skorzystania z wielu "użyteczności", których nie ma w innych serwisach
Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania Data dodania: 28-01-2014 18:56:37
tekst cytowany:
Żeby wszystkim nam się żyło inaczej, miejmy nadzieję że lepiej w 2014 roku i latach następnych w naszej foto-kurierowej społeczności, od 31 grudnia 2013 zmieniliśmy system oceniania. Oceny 1,2 oraz 6 mogą wystawiać...
fotografia
... jedynie osoby o uprzywilejowanych kontach. Przywilej ten otrzymali na początek Moderatorzy oraz osoby biorące udział w dyskusji na ten temat prowadzonej na łamach forum w wątku "Nowe zasady oceniania" oraz oczywiście redakcja Foto-Kuriera i osoby z nią związane. Teraz wszystko zależy od Państwa.
Przywilej będzie mógł być cofnięty lub dodany w dowolnym momencie bez konieczności podawania przyczyny. Przywileje te nadaje redakcja.
Uwagi na temat nowego systemu proszę nadsyłać na adres webmaster@foto-kurier.pl lub poprzez zakładkę sugestie.
link do opisu:
https://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/wydarzenia/pokaz-3843-nowy-system-oceniania-juz-dziala.html
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024