Facebook
Poczta
Forum
Sklep
Logowanie
Dodaj
zdjęcie
Wydrukuj
zdjęcie

Od 1996 roku Foto-Kurier
jest jedynym polskim
przedstawicielem
panelu fotograficznego
stowarzyszenia EISA

SZUKAJ
Kanał RSS - Forum dyskusyjne - Wątek Nowe zasady oceniania

Nowe zasady oceniania

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Wątków: 5
  Temat postu: Re: Nowe zasady oceniania
Data dodania: 12-01-2014 18:35:34

Witam po pewnej wymuszonej absencji.

Bez względu na to czy nowe zasady oceniania się przyjmą czy nie, ja pragnę wyrazić zadowolenie z tego że Redakcja (czytaj Administrator) nie pozostaje głuchy na głos "ludu".

Cieszy mnie też jakby większa ostatnio obecność Admina w dyskusji i wydarzeniach.

Moim zdaniem to na ten moment jedyny sposób na tzw normalność w portalu.

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 12-01-2014 18:47:45

Jeśli chodzi o zawężone pole oceniania myślę że nie powinno to nikogo frustrować.

Jeśli najwyższą możliwą oceną jaką mogę dać jest piątka to dając taką ocenę wyrażam swoje największe z możliwych dla mnie uznanie.

Nie ma potrzeby bać się tzw zaniżania średniej bo będzie to dotyczyć wszystkich fotografii.

To tak jakby wszystkie działania dotychczas działy się na najwyższym szczebelku drabiny a teraz to samo będzie działo się jeden szczebelek niżej.

A skoro ograniczy to kolesiowe rozdawanie szóstek i jedynkowe prymitywne odwety to wszyscy na tym skorzystamy.

Autor posta:
Adam Fichna
Olza

Wątków: 0
Data dodania: 14-01-2014 09:20:33

Nowy system oceniania jak najbardziej mi odpowiada
Pozdrawiam

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 14-01-2014 09:23:36

Troszkę razi strach przed ocenianiem przez niektórych... Liczba ocen wg mnie spadła, a szkoda...

Autor posta:
Adam Fichna
Olza

Data dodania: 14-01-2014 09:44:17
Data edycji: 14-01-2014 09:45:58

No tak to widać. Użytkownicy portalu dodają jakby mniej zdjęć (tak mi się wydaje) ale mnie osobiście nowe zasady zachęcają do częstszego zamieszczania swoich prac tutaj Z tym portalem zaczynałem swoją przygodę z fotografią.

Autor posta:
Radosław Sendłak
Szczytno

Data dodania: 14-01-2014 09:47:33

Oby tak dalej! ;-)

Autor posta:
Robert Babisz
Głogów

Data dodania: 14-01-2014 09:51:24

co by się nie zrobiło to i tak znajdą się malkontenci...na pewno jest lepiej niż było,chociaż dla mnie to i tak bez różnicy

Autor posta:
Agnieszka Jamro
Sosnowiec

Data dodania: 14-01-2014 17:42:28

Nowy system oceniania działa już od jakiegoś czasu, ale niestety, tak jak pisałam już wcześniej, zdjęcia bardzo dobre ocenione przez większą liczbę osób tracą w konkursie na zdjęcie tygodnia i miesiąca, w porównaniu z również bardzo dobrymi zdjęciami, ale ocenionymi przez mniej uczestników portalu. Taką sytuację mamy obecnie w konkursie tygodnia i miesiąca. Przy takiej samej, lub nawet większej ilości uzyskanych 6, zdjęcie traci, chociaż zdecydowanie zwróciło uwagę większej ilości osób, które niestety nie były uprawnione do przyznania oceny 6 i wystawiły najwyższą możliwą - 5. Czy istnieje jakaś szansa, żeby to się zmieniło, bo najwyraźniej system liczenia średniej przy obecnym sposobie przyznawania ocen nie do końca się sprawdza.

Autor posta:
Artur Zachwieja
Opole

Wątków: 11
Data dodania: 14-01-2014 17:49:01

A może system punktowy???
Tym bardziej, że i tak przy zdjęciach jest podawana ilość punktów.
Dopiero w sytuacji gdzie była by ta sama ilość punktów , o miejscu w rankingu decydowała by średnia .

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Wątków: 14
Data dodania: 15-01-2014 10:14:06

Mamy już podobną kategorię - najczęściej oceniane. Sytem punktowy się nie sprawdził. Ilość lewych ocen spadła, ale ruch jest na podobnym poziomie, moźe nawet jest nieco większy. Nowi użytkownicy przybywają. Życzę odważnych ocen

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 19-01-2014 23:40:45

Zauważyłem że ostatnio rzadziej zabiera Pan głos w swoim imieniu a częściej wypowiada się Redakcja.

MZ to bardzo korzystne ponieważ zawsze łatwiej przyjąć opinie i oceny wyrażane kolektywnie niż przez jednostkę.

Pozdrawiam.

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 20-01-2014 09:01:47
Data edycji: 20-01-2014 09:02:31

To fakt mam trochę mniej czasu więc rzadziej zaglądam do serwisu . Ale proszę się nie martwić lub nie cieszyć nie będzie to trwało wiecznie.

Z konta redakcyjnego odpowiadają różne osoby w sprawach ogólnych

Ten wątek dotyczył zmian ogólnych toteż nie widzę większego sensu, żebym angażował się w tę dyskusję.

Ze swojej strony mogę jedynie dodać, do tego tematu rzeki, że oceny i poziom prac w serwisie zależą tylko i wyłącznie od jego użytkowników Żaden system nie jest idealny. Wprowadzone zmiany sprawiły jedynie, że mniej "genialnych prac" jest oznaczana 6., która powinna być zarezerwowana dla prac naprawdę wybitnych.

Pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 20-01-2014 09:18:55

Jest w tym dużo racji ale proszę nie zapominać że poziom każdego portalu fotograficznego i nie tylko fotograficznego jest też ściśle zależny od jego administrowania i moderowania.

Im bardziej puszczony samopas tym staje się mizerniejszy a im bardziej moderowany tym poziom staje się wyższy.

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 20-01-2014 11:21:18

Panie Januszu. Stworzyliśmy Państwu moźliwości fotograficznej zabawy. Mamy moderatorów, którzy robią to co robią. Redakcja zdobywa sponsorów, wprowadza treści na stronie itd. Traktujemy naszych użytkowników jako osoby dojrzałe i większość taka jest. Ale fotografia to emocje i nie da się ich uniknąć za pomocą żadnych działań administracyjnych i niech tak będzie

Autor posta:
Janusz Sommer
Poznań

Data dodania: 20-01-2014 14:32:44

Zgadzam się.

Tzn że razem mamy rację bo te opinie się uzupełniają a nie wykluczają.

Nieprzerwanie dziękuję za możliwość takiej miłej zabawy w której uczestniczę od samego jej początku i dostrzegam jej dynamiczny rozwój.

Niemniej jednak chyba żadne szanujące się pismo fotograficzne nie może już dzisiaj cieszyć się szacunkiem bez współistnienia ze stronami internetowymi.

A zatem my potrzebujemy Was a Wy nas...

Autor posta:
Krzysztof Patrycy
Warszawa

Data dodania: 20-01-2014 16:34:41

Tylko prawda jest taka, że to nadal wydanie papierowe utrzymuje tę stronę i dlatego proszę się nie dziwić, że to ono jest oczkiem w głowie całej redakcji.

Prawdą jest też, że dzięki kontaktom z użytkownikami serwisu czasopismo może być coraz lepsze i ciekawsze i dlatego wydawca decyduje się na stały rozwój serwisu. Proszę zauważyć, że nasz serwis daje użytkownikom możliwość skorzystania z wielu "użyteczności", których nie ma w innych serwisach

Hasło Foto-Kuriera od dawien dawna brzmi:

My pamiętamy o Tobie, Ty nie zapomnij o nas.

Autor posta:
Robert Kijowski
Legnica

Data dodania: 28-01-2014 18:51:43

Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć kto może oceniać na 123 i 6?

Autor posta:
Łukasz Pietrzak
Dopiewiec

Data dodania: 28-01-2014 18:56:37

tekst cytowany:
Żeby wszystkim nam się żyło inaczej, miejmy nadzieję że lepiej w 2014 roku i latach następnych w naszej foto-kurierowej społeczności, od 31 grudnia 2013 zmieniliśmy system oceniania. Oceny 1,2 oraz 6 mogą wystawiać...
fotografia
... jedynie osoby o uprzywilejowanych kontach. Przywilej ten otrzymali na początek Moderatorzy oraz osoby biorące udział w dyskusji na ten temat prowadzonej na łamach forum w wątku "Nowe zasady oceniania" oraz oczywiście redakcja Foto-Kuriera i osoby z nią związane. Teraz wszystko zależy od Państwa.
Przywilej będzie mógł być cofnięty lub dodany w dowolnym momencie bez konieczności podawania przyczyny. Przywileje te nadaje redakcja.
Uwagi na temat nowego systemu proszę nadsyłać na adres webmaster@foto-kurier.pl lub poprzez zakładkę sugestie.
link do opisu:
https://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/wydarzenia/pokaz-3843-nowy-system-oceniania-juz-dziala.html

odsłon wątku: 21930
Aby móc odpowiadać na forum musisz być zalogowany.

powrót na stronę główną » powrót na forum »

grafika grafika

cofnij przenieś na początek strony
Wszelkie prawa zastrzeżone www.foto-kurier.pl  © 2000-2025. (0.132) / 0.116

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024

Polityka plików cookies   |