Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 29-11-2011 10:28:52
Pani Ewo dziękujemy za zaufanie i postaramy się, żeby czasopismo było na tyle ciekawe, żeby również Pani je mogła przedłużyć w przyszłym roku z przyjemnością.
Pozdrawiam i jeszcze raz życzymy skutecznej i interesującej lektury.
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 29-11-2011 10:49:11 Data edycji: 29-11-2011 10:51:20
Ciąg dalszy wniosków z rozprawki których wczoraj nie dało się wgrać:
Po czwarte co w tym dziwnego że w portalach nie ma sławnych nazwisk (choć u nas są małe wyjątki). Nie ma ich też w zagranicznych portalach. Po prostu nie mają na to czasu by bezinteresownie pomagać innym. Mają wyrobioną swoją markę więc nie korzystają z tego środowiska tak jak łysy nie musi rozglądać się za grzebieniem.
Po piąte jak każde duże skupisko ludzi przyciąga ludzi o różnej kulturze, wykształceniu, ambicjach i celach tak samo portale składają się z przekroju społeczeństwa które nas otacza. A to oznacza że naszym zadaniem pozostaje rozeznać się z kim mam się zadawać się a z kim nie i czyje zdanie ignorować a które respektować.
Po szóste autor rozwija kwestię że każde dzieło to dzieło skończone. Gdybym na takim poglądzie się zatrzymał kilkanaście lat temu nie zrobiłbym żadnego postępu. Jak to jednak dobrze że usłyszałem lub przeczytałem na swej drodze nieraz zdanie - Ja bym to zrobił tak - bo dzięki temu choćby 9 razy z 10-ciu były to bzdury zrobiłem postęp i mam nadzieję że dzięki temu portalowi będzie się tak działo dalej. Cieszę się też z tego że wbrew takim opiniom ja osobiście skorzystałem na swoim warsztacie obecnością w naszym serwisie i dostrzegam taki rozwój też u innych.
Owszem w rozprawce było wiele ciekawych przemyśleń ale jak zawsze i niemalże we wszystkim są one subiektywne i z wszystkim można by polemizować.
Jeszcze się taki nie urodził który wszystkim by pasował. Przyszedł Jezus siał dobro a go zabili. Jedni za Jana Pawła by się dali zabić a inni gotowi byli go zamordować itd przykładów jest bez liku.
Natomiast zacytowane panaceum dotyczące niezbędnego dystansu nie jest żadnym odkryciem ponieważ od dawien dawna dotyczy to każdej dziedziny życia.
Pozdrawiam wszystkich życząc dystansu do siebie i wielu satysfakcji z fotografowania Może teraz wejdzie...
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 29-11-2011 10:56:43
Brak punktu trzeciego:
Po trzecie ktokolwiek przychyla się do zarzutów że u nas specjalnie podsyca się spory albo nie zna faktów albo nie chce ich znać.
Byli i są z portalu usuwani najbardziej zajadli awanturnicy i już tu nie wracają dlatego że jak czytamy powyżej mamy tu nie nic niemówiące niki a realnie brzmiące imiona i nazwiska.
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 29-11-2011 13:37:32
Czy nie można by było regulaminu tak samo Galerii jak i Konkursu Miesiąca umieścić w bardziej widocznym miejscu, np pasek na górze, lub na dole strony, tak, aby każdy użytkownik Serwisu z łatwością mógł je odszukać.
Ja mam wrażenie, że są za bardzo schowane.
Wielu użytkowników, szczególnie "Nowych" szuka i nie może znaleźć, pytają na Forum, pod zdjęciami, piszą na PW...
Jeżeli chodzi o rozwój fotograficzny,
ktoś kto sam nie będzie dążył do takiego rozwoju,
sam nie będzie chciał się rozwijać,
to żaden portal, Ekspert, Moderator, czasopismo czy książka w tym nie pomoże.
Co do samego artykułu,
każdy człowiek jest inny i każdy znajdzie tam "swoje" "inne" za i przeciw.
Nie macie przypadkiem wrażenia, że Forum ożywa tylko w przypadku "aferek portalowych"...
Bardzo mało jest tutaj dyskusji, rozmów na "inne" tematy, ciekawe dlaczego...
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 30-11-2011 03:35:42
Nie rozumiem dlaczego podobne odczucia i wnioski Pan Sommer nazywa owczym pędem i jako jedyny daje odbój artykułowi z linka. Panie Januszu, niech pan nie obraża inteligencji czytelników ujmując nam wszystkim umiejętności tworzenia własnych, bardzo często zbieżnych wniosków. W żaden sposób nie stoi to w sprzeczności ze zdolnościami czy ich brakiem poszukiwania swoich własnych środków wyrazu zarówno słownego jak i artystycznego Autor artykułu bardzo trafnie zebrał przemyślenia w konkretną swoją , a jakże - subiektywną opinię, i taką wyraził w żaden sposób nie nakłaniając nikogo do jej powielania, a że koresponduje ona w dużej mierze z wieloma objawami spotykanymi tutaj ;) cóż, każdy odczytuje to co chce, to trochę jak te nożyce na stole ;)
A propos - poddam się owczemu pędowi i poprę Panią Teresę w sprawie umieszczenia stałego przycisku do konkursów Foto-Kuriera. Powinny się pod nim znaleźć zarówno informacja o tegorocznej edycji jak i comiesięczne tematy tak jak w edycji drukowanej której to taki zabieg w niczym nie umniejszy.
Co do progowych ilości ocen natomiast - to do Pana Janusza - właśnie tutaj można zobaczyć przykład owczego pędu gdzie całkiem mierne fotografie są oceniane przez kilkadziesiąt osób a fotografie istotnie ciekawe i godne wyróżnień przechodzą bez echa ( czyt. z głosami na poziomie 6-9 ocen ) A utrącanie już takich które się kwalifikują to całkiem inna melodia, z resztą nie raz "wałkowana" aż do znudzenia i zniechęcenia. Dla skutecznego TWA 20 głosów nie stanowi progu nie do przeskoczenia W końcu to ma być zabawa i przyjemność a skoro jest więc niech taką będzie Nie będę proponował zmian tego stanu z wyjątkiem prośby do rozważenia, by zamieścić taki temat jako przyklejony - punktacje - klasyfikacje itd itp, aby nie trzeba było przetrząsać zasobów całego portalu w poszukiwaniu tak prostych informacji.
Z ukłonami
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 30-11-2011 06:16:20
1.Informacje na temat papierowej wersji konkursu i nagród są zawsze dostępne w spisie treści bieżącego wydania FK (i wydań archiwalnych) przy okazji spisu treści i omówienia wyników bieżących
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 30-11-2011 08:09:48 Data edycji: 30-11-2011 08:12:03
Mnie najbardziej chodzi o umieszczenie REGULAMINÓW w bardziej widocznym i łatwiejszym do znalezienia miejscu, we wszelkich serwisach jest to najczęściej pasek na dole, lub na górze strony.
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 30-11-2011 09:12:17
Sądzę, że odpowiednim miejscem na zakładkę konkursową było by miejsce po zalogowaniu wśród zakładek: Twój profil, Twoje zdjęcia, Twoja poczta, Subdomena, KONKURSY, ... itd - nie koniecznie oczywiście w tej kolejności ale miejsce chyba dobre.
Mam jeszcze jedną propozycję - skoro już mamy tu zgłaszać swoje sugestie - użytkownik może sobie zdefiniować swoje galerie. Czy można by zrobić tak żeby przy tworzeniu takiej galerii można było wybrać opcję Z OCENĄ / BEZ OCENY? Bywają sytuacje, w których wstawia się zdjęcia, które albo są przedmiotem "dowodu" w dyskusji (przypadek p. Teresy w dyskusji z p. Arturem) albo zwyczajnie są efektem zabawnych sytuacji, które się wstawia ku uciesze innych (pod warunkiem, że ma się dystans do siebie) dla rozluźnienia atmosfery - tak jak to zrobiłam ja sama (stworzyłam galerię "z przymróżeniem oka" i wcale nie zależało mi na ocenie zdjęcia - było kiepskie - ale wiem, że u kilku użytkowników wywołałam uśmiech na twarzy).
I jeszcze jedna propozycja - za p. Teresą - możliwość wyboru: ULUBIONY UŻYTKOWNIK - nie koniecznie natomiast "ignorowany" (samo to, że się nie zostanie "ulubionym" coś znaczy) - i możliwość uzyskania informacji o jego wstawianych nowych pracach.
Jak mi jeszcze coś się nasunie to oczywiście zgłoszę.
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 30-11-2011 14:14:40 Data edycji: 30-11-2011 14:16:17
Szanowny Panie Emilu.
Nie ma żadnego obrażania odbiorców. To raczej apel żeby nie przyjmować bezkrytycznie każdej serwowanej nam opinii bez zastanowienia się nad tzw. drugą strona medalu. Nierzadko się zdarza że zdanie zmieniamy po poznaniu kontrargumentów i tylko takiemu celowi miała służyć ta wypowiedź.
Głosy o umieszczeniu wszystkich regulaminów w jednym miejscu są dobre i służą rozwojowi portalu. Popieram zatem te inicjatywy.
Natomiast Pański niepokój o zmasowane działania TWA były by zasadne gdyby nie szczerość pojedynczych osób w serwisie które nie poddając się wianuszkowi wysokich ocen potrafią nagle się z nich wyłamać i to nie bacząc na kumulującą się na nich niechęć.
Zgadzam się z Panem że niektóre bardzo dobre fotografie przechodzą bez echa (czytaj z małą ilością głosów). Jednak na pewno nie jest to wina jednostek a już najmniej winił bym siebie. Na szczęście Redakcja po każdym miesiącu wyłapuje takie cenne prace i nadaje im tytuł Redakcja poleca który w obliczu tych faktów zdaje się cenniejszy i bardziej miarodajny niż podium w zdjęciach miesiąca.
Mimo niesłabnącej i żywionej do mnie urazy pozdrawiam Pana serdecznie
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 15-12-2011 10:49:39
W ostatnim czasie coraz więcej osób pisze do mnie z zapytaniem czy w tej galerii jest możliwość blokowania osób, ocen do zdjęć, oraz usuwania niepożądanych komentarzy.
Niestety w tym momencie nie ma takich możliwości, ale skoro Redakcja planuje po Nowym Roku wprowadzenie pewnych zmian, być może uwzględni wprowadzenie pewnych zmian z tych o które pytają użytkownicy.
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 15-12-2011 19:23:00 Data edycji: 15-12-2011 19:24:03
Witam
rowniez jestem za tym, azeby wprowadzic mozliwosc blokowania osob ktore celowo zanizaja punktacje oraz wystawiaja komentarze niecenzuralne ktorych nie chcemy pokazywac osobom postronnym nie zwiazanym z portalem Foto-Kurier, portal ten umozliwia zakladanie wlasnych galerii i pisze wlasnie w odniesieniu do tych mozliwosci, sadze iz wielu z Was zaobserwowalo nagonke na moje prace przez Pana Cwalinskiego, jest to naprawde istna nagonka, kiedy zakomunikowalem Panu Cwalinskiemu ze potwierdza to wlasnie jego historia ocen, zaraz po tym zaczal oceniac innych ( jest to do spawdzenia po datach ocen przez Pana Cwalinskiego oraz po moim wpisie w komentarzu pod moja fotka ) https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,4492,95161,piatka-od-nbsp-nieznajomego.html , cala ta sytuacje dostrzegl Pan Miroslaw Ruminski, napisal do mnie oraz do Pana cwalinskiego w komentarzu, do wgladu https://www.foto-kurier.pl/galerie/profil,4492,95340_3,p1,modrosojka-blekitna.html , po tym komentarz Pan Cwalinski przebiegl ze tak to nazwe po moim portfolio i obnizyl oceny moim w sumie najlepiej ocenianych zdjec, w moim odniesieniu jest to conajmniej niesprawiedliwe a proceder uprawiany przez Pana Cwalinskiego nie chce nazwac slowem niecenzuralnym, z Panem Cwalinskim mialem problemy na wielu portalach do momentu kiedy to skorzystalem z ostatecznosci, wlasnie z mozliwosci zablokowania, sytuacja ktora spedzala mi sen z powiek wreszcie zostala opanowana wlasnie przez to narzedzie, ustaly gardlowki i niepotrzebne nikomu wymiany zdan, Pan Cwalinski znalazl sobie inne ofiary ktore jeszcze nie skorzystaly z mozliwosci zablokowania, ale patrzac na to jak przebiegaja sprawy, mysle ze to tylko kwestia czasu, kazdy ma jakies granice, mam nadzieje iz Redakcja wezmie pod uwage wlasnie moj przyklad do jakich celow ma sluzyc omawiane narzedzie, w moim mniemaniu narzedzie to nie stanowi zadnego zagrozenia jesli chodzi o prawidlowe dzialanie portalu, osoba ktora w nadmiarze bedzie uzywala blokowania sama odcina sie od pozyskiwania wiedzy jak i swiadomie odcina sie od ocen tych zlych jak i tych dobrych, Serdecznie Pozdrawiam
Temat postu: Re: PROPOZYCJE ZMIAN I NOWYCH FUNKCJI W GALERII Data dodania: 16-12-2011 13:36:50
a ja jestem na NIE , kazdy wstawia zsjecia i musi sie liczyc ze nie kazdemu ono musi sie podobac a pan Edmund Lalik nie portafi przelknac porazki , a juz nie daj boze jak mu cos sie napisze
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024